چیلر امروزی بازدهی بیشتری نسبت به قبل دارد. اما برای حفظ این بازدهی، باید قطعات چیلر به طور مرتب مورد بررسی و عیب یابی قرار گیرند و در صورت نیاز، ایرادات احتمالی آنها برطرف گردند. به طور متوسط چیلر تراکمی آب خنک اسکرو میتواند به میزان 3000 ساعت در هر سال کار کند. اما برای رسیدن به این عدد و حفظ آن برای چند سال، باید تعمیرات دورهای را برای این چیلرها در نظر گرفت تا هم عمر مفید سیستم افزایش پیدا کند و هم در هزینهها صرفهجویی شود.
نکات مهم در تعمیر و عیبیابی چیلر
مهمترین موضوعاتی که در عیب یابی، تاثیر زیادی در بازدهی سیستم دارند و ایراد در آنها عملکرد سیستم را کاهش میدهند به شرح زیر است:
لولهها (مطمئن باشید که تمیز هستند و مورد بررسی قرار گرفتهاند)
واحدهای کنترلی (باید به طور منظم مورد بررسی قرار گیرند و کالیبره شوند)
میزان گاز مبرد در سیستم
تغییرات سطح روغن
در ادامه نگاهی به تعمیرات و بازرسیهای مهم و معمول در سیستمهای چیلر خواهیم داشت:
پاکسازی لولهها در چیلر آب خنک
وضعیت آب منطقه تاثیر زیادی در نحوه بازرسی لولهها و زمان این کار دارد. کیفیت آب را باید همیشه در نظر داشت و زمان پاکسازی لولهها را به نسبت این موضوع تغییر داد.
پیشنهاد میشود که در انتهای اولین فصل کارکردن چیلر، لولهها مورد بررسی و پاکسازی قرار گیرند. با انجام این کار و بررسی وضعیت رسوبگرفتگی لولهها میتوان زمان بعدی پاکسازی لولهها را پیدا کرد.
به طور کلی باید گفت پاکسازی لولههای کندانسور در چیلرهای هواخنک اهمیت بسیار زیادی دارد و حداقل باید هر سال این لولهها مورد بررسی و پاکسازی قرار گیرند.
کیفیت آب
موارد زیادی وجود دارد که میتوانند آب موجود در سیستم تبرید را آلوده سازند و از کیفیت آن بکاهند. بعضی از آنها مانند جلبک و دیگر آلودگیهای بیولوژیکی میتوانند باعث مسدود شدن مسیر آب شوند و با گرفتگی مسیر، بازده سیستم کاهش داده و قطعات تحت فشار بیشتری قرار میگیرند.
میزان شارژ مبرد در چیلر
میزان شارژ ماده مبرد در چیلر اهمیت زیادی در کارکرد صحیح سیستم و بازدهی حداکثر آن دارد. اگر میزان ماده مبرد بیشتر از میزان تعیین شده باشد، ممکن است ماده مبرد در حالت مایع به کمپرسور یا اواپراتور وارد شود. در نتیجه چنین اتفاقی، ظرفیت چیلر کاهش پیدا میکند و فشار بیش از اندازهای به موتور وارد میشود و ممکن است قطعات کمپرسور صدمه ببینند.
در سمت دیگر اگر ماده مبرد به میزان کافی در سیستم نباشد، ممکن است ماده مبرد به میزان کافی به لایههای بالایی لولهها نرسد. در چنین حالتی بار بر روی کمپرسور افزایش پیدا میکند و در نتیجه کمپرسور مصرف انرژی بیشتری خواهد داشت.
بازرسی قطعات الکتریکی چیلر
تست کردن قطعات کنترلی نیز بخشی از بررسیهای دورهای، تعمیر و عیبیابی چیلر میتواند باشد. در طی این تست، سنسورهای دما، سنسورهای فشار، عملکرد دریچه کمپرسور، پمپ روغن، پمپهای آب، کنترلر برج خنک کننده و دیگر موارد الکتریکی مورد بررسی قرار میگیرند. ممکن است پس از این بررسیها مشخص شود که بعضی از سنسورها نیاز به کالیبره شدن داشته باشند که در این صورت باید به برطرف کردن این مشکل پرداخت.
همچنین در طی بررسی قطعات الکتریکی باید به اتصالات نیز توجه داشت. البته قبل از بررسی اتصالات الکتریکی، باید برق سیستم را قطع کرد و خطر برق گرفتگی را همیشه در نظر داشت. به هیچ وجه در هنگام کارکردن سیستم نباید کابلها را بررسی کرد چراکه در صورت وقوع اتصال کوتاه، صدمات بسیار شدیدی به افراد وارد خواهد شد.
سطوح استارترها را مورد بررسی قرار دهید تا دچار خوردگی و زنگزدگی نشده باشند. البته بر روی این سطوح نباید سمبادهزنی صورت گیرد و برای رفع ایرادات آن، به دفترچه راهنمای محصول مراجعه کنید.
همچنین بهتر است به صورت دورهای با یک دمنده باد با فشار کم و سرعت بالا، گرد و خاک را از روی قطعات داخلی پاکسازی کنید.
عیبیابی سیستم روانکاری و روغن چیلر
سیستم روانکاری باید به صورت هفتگی مورد بررسی قرار گیرد. بهتر است زمانی که چیلر خاموش است، سطح روغن را بررسی کرد و تغییرات آن را در نظر داشت. اگر پس از مدتی سطح روغن پایین رفت، سیستم بازیابی روغن را بررسی کنید که درست عمل میکند یا نه. درضمن اگر نیاز به روغن بود، باید از طریق دریچه مربوط به آن، روغن را به سطح مطلوب برسانید. اگر زمانی روغن را به سیستم اضافه کردید، میزان روغن اضافه شده و زمان انجام آن را در جایی یادداشت کنید.
لازم به ذکر است که در اولین سال از کار چیلر، باید فیلتر روغن را تعویض کرد و پس از آن، آنالیز سالیانه را انجام داد. درصورتی که روغن از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد، حتی میتوان تا 5 سال آن را تعویض نکرد. اما اگر در آنالیزها مشخص شود که روغن آلوده است، قاعدتا آن را باید در فواصل کوتاهتری تعویض کرد. همچنین ابعاد آلودگیهای موجود در روغن میتواند مشخص کند که آیا کمپرسور دچار مشکل شده است یا اینکه قطعات مشکلی ندارند. اما در هرصورت بهتر است فیلتر روغن به صورت سالیانه و یا زمانی که چیلر برای تعمیرات باز میشود، تعویض گردد. تعویض فیلتر درایر را نیز باید به لیست تعویضهای سالیانه اضافه کرد. البته ممکن است در شرایطی لازم باشد که این فیلتر زودتر از موعد تعویض گردد.
کارهای دیگری که باید برای حفظ و نگهداری چیلر انجام داد
حفظ و نگهداری چیلر تنها به مواردی که در بالا ذکر شد ختم نمیشود. مواردی مانند نشتی ماده مبرد و وضعیت ترانسفورماتورها نیز باید مورد بررسی قرار گیرند. مهمترین موضوع در رابطه با این کارها این است که باید به صورت دورهای انجام گیرند. اما وضعیت دما و فشار در نقاط مختلف سیستم باید به صورت روزانه مورد بررسی قرار گیرند.
کمپرسور هم که به نوعی قلب یک چیلر تراکمی به شمار میآید و درنتیجه مراقبت از آن اهمیت بسیار زیادی دارد.
خدمات تعمیر و عیبیابی چیلر توسط شرکت دامون
زمانی که شرکتی بر روی یک چیلر با بازدهی بالا و گرانقیمت سرمایهگذاری میکند، نیاز دارد که به صورت دورهای نیز مراقبتهای لازم را برای چیلر انجام دهد. در صورت انجام این کار، بازدهی سیستم کاهش پیدا نمیکند و عمر مفید قطعات نیز افزایش پیدا میکند و از چیلر میتوان برای مدت زمان بیشتری بدون بروز مشکل استفاده کرد.
اما یکی از مشکلاتی که شرکتها با بررسیهای روزانه دارند، این است که نیروی انسانی و تجهیزات کافی برای انجام این موراد را ندارند. در چنین صورتی بهتر است آنها این کار را به شرکتهایی بسپارند که میتواند به صورت غیر حضوری، تجهیزات چیلرها را مورد بررسی قرار گیرند و دادههای مربوطه را به شرکت ارائه کنند.
شرکت مهندسی طرح و ساخت دامون با در اختیار داشتن تیم آموزش دیده و با تجربه، آماده انجام خدمات تعمیر و عیبیابی برای انواع مدلهای چیلرهای تراکمی میباشد.