سردخانه خرما

سردخانه خرما به منظور ایجاد شرایط مناسب از نظر دما و رطوبت برای نگهداری طولانی مدت خرما طراحی و ساخته می‌شود. در صورتی که دمای درون سردخانه ۱۸- درجه سلسیوس، مقدار رطوبت میوه کمتر از ۲۰٪ و رطوبت سردخانه ۷۵٪ باشد، خرما را می‌توان بیش از یک سال هم درون سردخانه نگهداری کرد. همچنین می‌توان خرما را در دمای صفر درجه سلسیوس و رطوبت ۷۵٪ برای مدت ۶ تا ۱۲ ماه در سردخانه خرما نگهداری کرد.

خرما یکی از میوه‌های پرطرفدار در سراسر جهان است که در تولید برخی از مواد غذایی مانند کیک، کلوچه، سیروپ و… نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این میوه در کشورهایی نظیر آمریکا، مصر، عربستان و… کشت و برداشت می‌شود. واردات خرما به کشورهای اروپایی که تولیدکننده خرما نیستند، بسیار رونق دارد و ایران نیز به عنوان سومین کشور تولیدکننده خرما در جهان می‌تواند با ساخت سردخانه نگهداری خرما سهم خود را در بازارهای بین‌المللی افزایش دهد.

سردخانه نگهداری خرما

چرا برای نگهداری خرما به سردخانه خرما نیاز است؟

به دلیل مقدار زیاد رطوبت و قند در خرما و همچنین احتمال آفت زدگی لازم است که خرما در شرایط خاص دمایی و رطوبتی نگهداری شود. همچنین فروش خرما در زمان‌های ویژه‌ای از سال ماه رمضان افزایش می‌یابد. این موضوع، نیاز به ساخت سردخانه خرما را افزایش می‌دهد. نگهداری و حمل و نقل خرما در دمای پایین، یکی از بهترین روش‌ها برای حفظ کیفیت خرماست. نگهداری خرما در دمای پایین از آن در برابر تغییر رنگ، طعم و بافت، کپک زدن، حمله آفات و حشرات، شربتی شده و ترش شدن محافظت می‌کند و شکرک زدن را به تعویق می‌اندازد. از دیگر مزایای خرید سردخانه میوه، حفظ رطوبت مناسب برای جلوگیری از افزایش یا کاهش رطوبت رطوبت است. اگر زیرساخت‌ها و امکانات مناسب برای ذخیره و انبار کردن وجود نداشته باشد، ۳۰ تا ۴۰ درصد از محصولات نابود می‌شود.

برداشت و نگهداری خرما درون سردخانه

در ایران، خرما در استان‌های کرمان، بوشهر، خوزستان، فارس، هرمزگان و زاهدان رشد می‌کند. زمان برداشت خرما یا اصطلاحاً فصل خرمایی را می‌توان از مرداد تا مهرماه دانست. خرما دارای رقم‌های گوناگونی است و به صورت خشک و تازه تولید می‌شود. به همین دلیل تولیدکنندگان خرما باید اطلاعات کافی در مورد تولید و نگهداری خرما در اختیار داشته باشند.

خرما دارای بیش از ۴۰۰۰ رقم است اما تنها ۱۴ نوع آن بازار جهانی دارد. این ۱۴ رقم شامل موارد زیر هستند:

ارقام خرما
خرمای مجول خرمای پیارم خرمای دجلت نور (دگلت نور) خرما مضافتی خرما برحی خرما خاخام خرما توری
خرمای استعمران خرما دیری خرما حلاوی خرما سوکاری خرما خدری خرما زاهدی خرما صفوی

شرایط نگهداری خرما در سردخانه

هرچه میزان رطوبت خرما بیشتر باشد، فسادپذیرتر است و ضرورت استفاده از سردخانه در نگهداری آن بیشتر می‌شود. بر اساس میزان رطوبت، ارقام خرما به سه دسته خشک، نیمه‌خشک و تر تقسیم می‌شوند.

مناسب‌ترین مقدار رطوبت در سردخانه خرما، ۶۵ تا ۷۵ درصد است. اگر رطوبت درون سردخانه از این مقدار بیشتر باشد، خرما رطوبت را جذب می‌کند. هرچقدر خرما رطوبت بیشتری را جذب کند، احتمال کپک زدن، تخمیر شدن و فعالیت باکتری‌ها افزایش می‌یابد. در صورتی که برای بسته‌بندی خرما از ظروف مقاوم در برابر نفوذ رطوبت استفاده شود، نیازی به کنترل رطوبت درون سردخانه نیست.

درجه و دمای سردخانه خرما خلال باید صفر درجه سلسیوس و رطوبت نسبی آن ۸۵ تا ۹۵ باشد تا از کاهش رطوبت خرما و همچنین رسیدن آن تا مرحله رطب جلوگیری شود. خرمای تمر را با توجه به رقم آن می‌توان در دمای صفر درجه سلسیوس و رطوبت ۷۵٪ برای مدت ۶ تا ۱۲ ماه نگهداری کرد.

مقدار رطوبت میوه رطوبت نسبی مورد نیاز سردخانه دمای سردخانه (درجه سلسیوس) مدت زمان نگهداری
کمتر از ۲۰٪ ٪۷۵ صفر ۱۲ ماه
کمتر از ۲۰٪ ٪۷۵ ۱۰ ۶ ماه
کمتر از ۲۰٪ ٪۷۵ ۱۵ یک ماه
بیشتر از ۲۰٪ ٪۷۵ ۱۸- بیشتر از یک سال
بیشتر از ۲۰٪ ٪۷۵ صفر یک سال
بیشتر از ۲۰٪ ٪۷۵ ۴ ۸ ماه
بیشتر از ۲۰٪ ٪۷۵ ۲۰ یک ماه

سرد کردن خرما تا دمای نگهداری آن (صفر تا ۱۰ درجه سلسیوس) پیش از حمل و نقل یا انتقال آن به سالن نگهداری، برای حفظ کیفیت خرما توصیه می‌شود. روش هیدروکولینگ (سردسازی با آب) می‌تواند برای خرمای خلال مورد استفاده قرار بگیرد. اما باید رطوبت اضافی سطح خرما پیش از بسته‌بندی گرفته شود.

قیمت سردخانه خرما

هزینه احداث سردخانه خرما تابع عوامل گوناگونی مانند قیمت تجهیزات است. کارشناسان شرکت طرح و ساخت دامون با داشتن تجربه کافی در زمینه ساخت سردخانه خرما می‌توانند برای ساخت سردخانه متناسب با نیاز شما، تمامی مراحل ساخت و اجرای سردخانه را انجام دهند. همچنین برای برآورد هزینه سردخانه با ما در ارتباط باشید. برای نگهداری برخی از ارقام خرما -مانند خرمای رطب- به سردخانه زیر صفری و برای نگهداری دیگر ارقام خرما -مانند خرمای پیارم- به سردخانه بالای صفری نیاز است. در ادامه جدول قیمت برای سردخانه زیر صفری و بالای صفری خرما آورده شده است.

قیمت سردخانه زیر صفری خرما

تناژ بازه قیمت (میلیون تومان)
۳ ۱۶۹ تا ۱۹۷
۴ ۱۸۴تا ۲۱۴
۶ ۲۱۶ تا ۲۵۰
۸ ۲۳۲ تا ۲۷۱
۱۰ ۲۸۰ تا ۳۲۷
۱۵ ۳۱۱ تا ۳۶۱
۲۵ ۴۱۳ تا ۴۸۱
۳۵ ۴۹۵ تا ۵۷۶
۵۰ ۶۳۶ تا ۷۴۰
۷۵ ۷۶۳ تا ۸۸۷
۹۰ ۸۶۲ تا ۱۰۰۲
۱۰۰ ۱۰۰۳ تا ۱۱۶۷
۱۲۰ ۱۱۴۷ تا ۱۳۳۳

قیمت سردخانه بالای صفری خرما

تناژ

بازه قیمت (میلیون تومان)

۶

۲۰۸ تا ۲۴۲

۸

۲۳۸ تا ۲۷۷

۱۲

۳۰۶ تا ۳۵۶

۱۵

۳۵۵ تا ۴۱۳

۲۰

۳۶۲ تا ۴۲۲

۳۰

۴۵۰ تا ۵۲۳

۴۰

۵۶۰ تا ۶۵۱

۶۰

۷۳۰ تا ۸۴۹

۱۰۰

۸۹۹ تا ۱۰۴۴

۱۲۵

۱۲۰۲ تا ۱۰۳۳

۱۵۰

۱۱۹۴ تا ۱۳۸۷

۱۷۵

۱۵۰۸ تا ۱۷۵۲

۲۰۰

۱۷۱۹ تا ۱۹۹۸

 

مراحل رشد خرما

پس از گرده‌افشانی، میوه خرما ۵ مرحله را تا زمان رسیدن طی می‌کند. برداشت خرما در سه مرحله نهایی یعنی خلال، رطب و تمر انجام می‌شود. انتخاب اینکه خرما در چه مرحله‌ای چیده شود، به شرایط محیطی و نیاز بازار بستگی دارد. در ایران، خرما در استان‌های کرمان، بوشهر، خوزستان، فارس، هرمزگان و زاهدان رشد می‌کند. زمان برداشت خرما یا اصطلاحاً فصل خرمایی از مرداد تا مهرماه است. خرما دارای رقم‌های گوناگونی است و به صورت خشک و تازه تولید می‌شود. به همین دلیل تولیدکنندگان خرما باید در مورد تولید و شرایط نگهداری خرما اطلاعات کافی داشته باشند.

01۱- خرمای خلال

در این مرحله، اندازه و وزن خرما به بیشترین مقدار خود می‌رسد و مقدار قند آن افزایش می‌یابد. در این مرحله، ‌رنگ خرما -وابسته به رقم آن- به زرد، ‌صورتی مایل به ارغوانی یا قرمز تغییر پیدا می‌کند. خرمای خلال بافت سفتی دارد و رطوبت آن بین ۵۰ تا ۸۵ درصد است. خرمای خلال به عنوان میوه تازه یا برای تولید مربا، کره یا سیروپ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

02۲- خرمای رطب

در این مرحله، رطوبت خرما به ۳۰ تا ۴۵ درصد کاهش می‌یابد و بافت آن نرم‎‌تر می‌شود. خرمای رطب نسبت به خلال شیرین‌تر و رنگ آن قهوه‌ا‌ی روشن است. خرمای رطب به صورت تازه یا برای تولید مربا و کره به فروش می‌رسد.

03۳- خرمای تمبر

خرمای تمر نسبت به خرمای رطب و خلال، شیرین‌تر و نرم‌تر است. خرمای تمر، قهوه‌ای رنگ است و حالت چروکیدگی دارد. این نوع خرما دارای کمترین مقدار رطوبت -۱۰ تا ۲۵ درصد- و بیشترین مقدار قند است. خرمای تمر برای نگهداری طولانی مدت بسیار مناسب است و اگر به صورت فشرده بسته‌بندی شود برای مدت مدت یک‌سال در دمای اتاق قابل نگهداری است.

مراحل رشد خرما در سردخانه

مراحل رشد میوه خرما از گرده‌افشانی تا رسیدن کامل

طراحی و ساخت سردخانه نگهداری خرما

پیش از سفارش احداث سردخانه خرما، باید مکان مورد نظر، ظرفیت مورد نیاز و رقم میوه را از پیش تعیین کرده باشید. همچنین بهتر است سوله‌ای را برای احداث سردخانه ثابت تعبیه کرده باشید. اگر مکان مشخصی برای احداث سردخانه در اختیار ندارید و ظرفیت مورد نیاز شما زیاد نیست، سردخانه کانکسی گزینه مناسبی برای شماست.

طراحی سردخانه میوه با توجه به ظرفیت مورد نظر و شرایط مورد نیاز درون سردخانه انجام می‌شود. مراحل ساخت و اجرای سردخانه خرما شامل عایق‌کاری، نصب تجهیزات و کف‌سازی است. عایق‌کاری سردخانه با استفاده از ساندویچ پانل انجام می‌شود. تجهیزات سردخانه خرما مانند دیگر سردخانه‌ها، شامل موتور سردخانه، کندانسور، اواپراتور، شیرآلات، تجهیزات کنترلی و … است. سردخانه خرما باید به گونه‌ای ساخته شود که امکان ورود حشرات و جانورانی مانند موش به داخل آن وجود نداشته باشد.

سردخانه رطب مضافتی

سردخانه رطب مضافتی

خرمای مضافتی در طی چند نوبت و در مرحله رطب برداشت می‌شود. میوه خرمای مضافتی ۲۰ هفته پس از گرده‌افشانی قابل برداشت است. در این هنگام میوه دارای بافت نرم و رطوبت بالا –۲۸ تا ۳۲ درصد- است. در نتیجه رطب مضافتی را باید پس از برداشت به سرعت بسته‌بندی و در سردخانه نگهداری کرد. در حال حاضر دمای نگهداری رطب مضافتی معمولاً ۵- تا ۵ درجه سلسیوس در نظر گرفته می‌شود اما برای حفظ کیفیت و افزایش مدت زمان نگهداری، دمای نگهداری ۱۸- درجه سلسیوس مناسب‌تر است.

خرما از مرزعه تا بسته‌بندی چه مراحلی را طی می‌کند؟

مراحل تولید و عرضه خرما شامل شست و شو، درجه‌بندی، بسته بندی، فرآوری و انتقال به بازار فروش است. کیفیت انجام هر یک از این مراحل بر کیفیت محصول نهایی و میزان رضایت مشتریان موثر خواهد بود.

01۱- شستشو

شست و شوی خرما به وسیله آب انجام می‌شود. البته گندزدایی با گاز نیز انجام می‌شود تا آفات به خوبی از بین برود.

02۲- فرآوری

منظور از فرآوری خرما، بخور یا هیدراتاسیون خرما، خشک کردن یا رساندن خرما به وسیله آفتاب است. هدف از انجام این روش‌ها، تولید خرمای یکدست از لحاظ مقدار رطوبت و افزایش دوام میوه در هنگام نگهداری و فروش است. این فرآیندها با استفاده از روش‌های مصنوعی انجام می‌شود. بعد از فرآوری خرما، رطوبت آن باید در محدوده ۱۰٪ برای خرمای خشک و ۳۰ الی ۴۰٪ برای رطب باشد.

03۳- بسته‌بندی

بسته‌بندی مناسب خرما باعث می‌شود تا محصول در برابر آسیب‌های فیزیکی، جذب یا از دست دادن رطوبت و حمله آفات و حشرات محافظت شود. بسته‌بندی خرما با توجه به میزان رطوبت، نوع و نحوه عرضه آن به بازار -به صورت فله‌ای یا خرده فروشی- انجام می‌شود. بسته‌بندی خرما به صورت وکیوم و یا با استفاده از گاز نیتروژن، مدت زمان نگهداری آن را افزایش می‌دهد و باعث حفظ کیفیت آن می‌شود.

چرا کیفیت سردخانه های دامون ممتاز است؟

تیم فنی دامون از بهترین‌ها تشکیل شده و محاسبات نیز دقیق و علمی است. علاوه بر این، از بهترین مواد مصرفی در سردخانه استفاده می‌کند تا هزینه نگهداری و تعمیر نیز کاهش پیدا کند. به همین دلیل نیز عمر و عملکرد کلد‌استور دامون تضمین شده است. اگر ساخت سردخانه را به افراد غیرمتخصص بسپارید باید منتظر بروز خرابی باشید. نکات ظریفی در انتخاب تجهیزات وجود دارد که عمر سیستم را کاهش می‌دهد، مثلاً:

تضمین استفاده از روغن کمپرسور اصل
تضمین استفاده از روغن اصل

اگر روغن کمپرسور تقلبی باشد یا مناسب با کمپرسور نباشد، کیفیت روغن‌کاری به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و عمر مفید قطعات کم می‌شود.

استفاده از سیم جوش مناسب
استفاده از سیم جوش مناسب

از سیم جوش نقره ۳ درصد برای اتصالات مسی و نقره ۳۰ درصد برای اتصلات برنجی استفاده می‌شود.

مهره های با کیفیت
استفاده از مهره‌های با کیفیت

مهره‌های شیر آلات در صورتی که بی کیفیت باشند، باعث ایجاد نشتی مکرر و آسیب دیدن کمپرسور می‌شوند.

گاز مبرد
استفاده از گاز مبرد معتبر

دامون از گاز مبرد اصل و با کیفیت در راه‌اندازی سردخانه استفاده می‌کند.

شارژ روغن کمپرسور اصل
شارژ روغن اصل و متناسب با گاز و کمپرسور

توجه به تناسب گازمورد استفاده در مدار و روغن استفاده شده، یکی از نکات مهم است.

استفاده از لوله های با ضخامت بالا
استفاده از لوله های با ضخامت بالا

این کار برای جلوگیری از نشتی سیستم نقش مهمی را ایفا می‌کند.

استفاده از کابل با کیفیت
استفاده از کابل با کیفیت

انتخاب کابل با ضخامت مناسب برای کاهش افت ولتاژ در سیم و افزایش عمر کمپرسور و فن ها انجام می‌شود.

عایق کاری لوله ها
عایق کاری لوله‌ها

انجام عایق‌کاری مناسب سیستم پایپینگ با استفاده از برندهای معتبر تاثیر مثبتی در کاهش مصرف انرژی دارد.

انواع بسته بندی خرما برای افزایش ماندگاری

انواع بسته‌بندی خرما

خرید سردخانه خرما

کارشناسان شرکت طرح و ساخت دامون با داشتن تجربه کافی در زمینه ساخت سردخانه خرما می‌توانند برای ساخت سردخانه متناسب با نیاز شما، تمامی مراحل ساخت و اجرای سردخانه را انجام دهند. همچنین برای برآورد هزینه سردخانه با ما در ارتباط باشید.

پروژه‌های دامون

تست و راه‌اندازی سردخانه خرما

پس از نصب تجهیزات برودتی و راه‌اندازی مدار الکتریکی تابلو برق در سوله سردخانه، برای بررسی نهایی و اطمینان از عملکرد درست تمامی اجزای سیکل تبرید، نوبت به تست عملکرد سردخانه خرما می‌رسد. به صورت خلاصه، این تست‌ها شامل موارد زیر است:

تست فشار
۱- تست فشار و نشت ‌یابی
تست عملکرد دیفراست
۲- تست عملکرد دیفراست
تست ثبت دما
۳- تست ثبت دمای نهایی مورد نظر
تست عدم وجود رطوبت
۴- بررسی عدم وجود رطوبت در سیکل
تست بررسی جهت چرخش
۵- بررسی جهت چرخش فن‌های اواپراتور و کندانسور

گارانتی و خدمات پس از فروش دامون

بعد از انجام تست‌های گفته شده و کسب اطمینان از عملکرد صحیح سردخانه‌ها، زمان تحویل پروژه می‌رسد.
هنگام تحویل و نصب سردخانه در محل پروژه، دفترچه‌های راهنما با هدف آشنایی و سهولت کار به بهره‌برداران محترم ارائه می‌شود. دفترچه‌های راهنما شامل موارد زیر است:

  • راهنمای استفاده از سردخانه؛
  • راهنمای استفاده از تابلو برق؛
  • چک لیست نگهداری؛
  • راهنمای عیب یابی سردخانه.

دامون مجموعه سردخانه را به‌مدت ۱۲ ماه گارانتی می‌کند و در شرایطی این دوره گارانتی تا ۲۴ ماه نیز قابل تمدید است. شرکت دامون خدمات پس از فروش را نیز تا ۱۲۰ ماه برای سردخانه‌های ساخته شده ارائه می‌دهد.

همچنین در صورت بروز مشکل، کارشناسان فنی ما با پشتیبانی ۲۴ ساعته پاسخگو سوالات خریداران محترم خواهند بود.

دیـــدگـاه خـود را بـه اشــتراک گــذاریــد

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “سردخانه خرما”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *