نام دانفوس میان کارخانه های هوشمند جهان: آیا صنعت سرمایش هم به انقلاب صنعتی چهارم میپیوندد؟

دانفوس: برند محبوب صنعت سرمایش
اگر از فعالان صنعت سرمایش باشید، یا حتی شده یکبار نیاز به تعویض قطعهای در چیلر یا سردخانهی محل کار یا سکونت خود پیدا کرده باشید، قطعا نام شرکت دانفوس به گوشتان خورده است. دانفوس یکی از بزرگترین و شناختهشدهترین برندهای صنعتی است که در حوزه های مختلف فعالیت میکند. از شیرآلات گرفته تا ابزارهای کنترلی، از کمپرسور های danfoss گرفته تا مبدلهای حرارتی، همه و همه تحت نام تجاری دانفوس عرضه میشوند و کیفیت و کارایی این قطعات بر همه شناخته شده است.
مجمع اقتصاد جهان سال گذشته نام دانفوس را به عنوان یکی از کارخانه های هوشمند جهان اعلام کرد. این کارخانه دانفوس که تولیدکننده کمپرسورهای برودتی است در شهر ووکینگ (Wuqing) کشور چین واقع شده است. اما اصلا کارخانه هوشمند به چه معناست؟
کارخانه هوشمند و انقلاب صنعتی چهارم
انقلاب صنعتی چهارم در سادهترین تعریف ممکن، ترکیب صنعت با اینترنت اشیا (IOT) است. کارخانه هوشمند نتیجه انقلاب صنعتی چهارم و در واقع کارخانه هایی با قابلیت تولید دیجیتال هستند. در کارخانه هوشمند با استفاده از تکنولوژی های جدید ارتباطی و سیستم های آنالیز اطلاعات، افراد و دستگاه ها همگی در حال تبادل اطلاعات با یکدیگر هستند. هر دستگاه با دریافت و ارسال اطلاعات، سایر اعضای شبکه را از وضعیت خود با خبر می سازد. حتی در حالت های بسیار پیشرفته خود دستگاه بر اساس اطلاعات دریافتی از سایر اعضای شبکه می تواند تصمیم بگیرد چه اقداماتی لازم است انجام دهد و تمام این فعالیت ها بدون دخالت هیچ نیروی انسانی صورت خواهد گرفت. نتیجه چنین فرآیندی می تواند کالای با کیفیت بیشتر و سهولت مراحل تولید باشد.
مجمع اقتصاد جهان در یک پروژه بین المللی، جهت تسریع استفاده از امکانات انقلاب صنعتی چهارم، اقدام به تشکیل شبکه ای از تولیدکنندگان پیشتاز (کارخانه های هوشمند) در این راه کرده است. هدف به اشتراک گذاشتن دانش و دستاوردها، همکاری روی اهداف مشترک و بررسی پتانسیل های موجود در استفاده بیشتر از امکانات انقلاب صنعتی چهارم است. در تصویر زیر تعداد 16 کارخانه هوشمند سال 2019 که دانفوس هم یکی از آنهاست به نمایش درآمده است.
همانطور که در تصویر فوق مشخص است نام های آشنای دیگری مانند خودروسازی BMW، لوازم خانگی BOSCH و لوازم صنعتی Siemens هم در کنار دانفوس اقدام به فعالیت با استفاده از تکنولوژی های انقلاب صنعتی چهارم و کارخانه هوشمند نموده اند. تنها معیار انتخاب مجمع اقتصاد جهان استفاده از تکنولوژی های دیجیتال نیست بلکه بازگشت سرمایه به معنی سود مالی و همینطور عملیاتی مهمترین دلیل انتخاب این کارخانه های هوشمند بوده است. در مورد کارخانه دانفوس هم این سرمایه گذاری نتیجه داده است. بازده کارکنان ۳۰ درصد افزایش یافته است و این در حالی است که تولید پسماندهای الکتریکی ۲۰ درصد کاهش داشته است. میزان رضایتمندی مشتریان هم بهبودی ۵۷ درصدی داشته است.
در کارخانه هوشمند دانفوس در چین چه میگذرد؟
در کارخانه هوشمند دانفوس در چین، از پرینترهای سه بعدی استفاده میشود تا در صورت اعمال تغییر در یکی از نمونه ها و قبل از فاز تولید بتوان نتیجه را بررسی نمود. استفاده از این تکنولوژی هم موجب صرفه جویی در وقت هم کمک به کاهش هزینه ها خواهد بود.
به علاوه در کارخانه هوشمند دانفوس وسایل نقلیه هوشمند در راهروها حرکت می کنند و قطعات مورد نیاز را به اپراتورها می رسانند. اپراتورها به وسیله دستگاه های بلوتوث هوشمند مراحل مونتاژ را انجام می دهند که به صورت اتوماتیک اشتباهات را به آنها گوشزد می کند. اپراتورها فارغ از اینکه هر روز در کدام بخش کارخانه مشغول به کار باشند، همیشه به دستورالعمل های نصب و مونتاژ به صورت الکترونیکی دسترسی دارند. آیا هنوز هم نتوانسته اید یک کارخانه هوشمند را تصور کنید؟ در بخش بعد همراه ما باشید تا توری مجازی در کارخانه های هوشمند دانفوس در سرتاسر دنیا داشته باشیم.
تور مجازی در کارخانه هوشمند دانفوس
اما یک کارخانه هوشمند چه شکلی است؟ در ادامه با هم به بررسی ویژگی ها و خصوصیات کارخانه هوشمند دانفوس می پردازیم. در کارخانه هوشمند دانفوس یک تیم مشغول به کار هستند: ربات ها، اطلاعات برخط کارخانه، سیستم های آنالیز، سیستم های شبیه سازی، عینک های هوشمند، وسایل نقلیه کنترل اتوماتیک، وسایل نقلیه هوشمند، علائم هشدار و یادآوری روی ساعت های هوشمند و البته هنوز انسانها.
ربات ها اولین و شاید جذابترین بخش یک کارخانه هوشمند باشند. در کارخانه هوشمند دانفوس هم ربات ها وظایفی به عهده دارند و حتی با نیروهای انسانی تشکیل تیم می دهند. همکار آقای هارتمان در کارخانه دانفوس رباتی به اسم گوفی است.
این روبات برنامه ریزی شده وظیفه قرار دادن چسب حرارتی را بر روی ماژول های برقی به عهده دارد. او تنها رباتی در این کارخانه است که در محل کار خود همراه نیروهای انسانی و بدون هیچ حفاظی مشغول به کار است.
از دیگر تکنولوژی های موجود در کارخانه هوشمند استفاده از عینک هوشمند است. برای مثال این کارگر خانم از عینک هوشمند خود استفاده میکند تا دستورالعمل های نصب و تولید را به صورت آنلاین روی عینک خود ببیند.
معمولا اپراتورها باید برای مونتاژ قطعات در جهات مختلف حرکت کنند و این در حالی است که دستورالعمل های نصب در یک مکان ثابت قرار دارد. اپراتور برای خواندن دستورالعمل باید از جای خود حرکت کند و بعد از خواندن دوباره به جای خود برگردد. استفاده از عینک های هوشمند این امکان را فراهم میکند که اپراتور در لحظه دستورالعمل را ببیند و اگر هم مشکلی داشت با ارسال پیام به مافوق خود اطلاع میدهد. پاسخ مافوق هم به صورت کامپیوتری روی عینک نمایش داده میشود و تمام این فرآیندها عملیات مونتاژ را بسیار ساده تر میکند.
نمونه ای از آنچه اپراتور در این مدل عینک هوشمند میتواند مشاهده کند در ادامه نشان داده شده است:
وسایل نقلیه هوشمند هم از دیگر تکنولوژی های استفاده شده در کارخانه های هوشمند است. رباتی به نام “مینی” در کارخانه هوشمند دانفوس فعالیت میکند که کارش جابجایی جعبه های پلاستیکی است. این خانم روبات مسافت 200 متری، از ابتدا تا انتهای کارخانه، را با سرعت 5 مایل بر ساعت طی می کند. او فقط بین خطوط زرد رنگ حرکت می کند و با بوقی که حین حرکت می زند دیگران را از حضور خود آگاه می سازد. به علاوه مجهز به سنسورهایی است که عبور اشیای متحرک را تشخیص می دهند و به این ترتیب او را از برخورد و تصادف احتمالی با نیروهای انسانی و سایر ربات ها حفظ می کند.
دیـــدگـاه خـود را بـه اشــتراک گــذاریــد