تعویض روغن کمپرسور
روغن کمپرسور بنا بر دلایل مختلفی ممکن است کیفیت خود را از دست بدهد. در این مواقع باید روغن کمپرسور را تعویض کرد. همچنین هر چند وقت یکبار باید کیفیت روغن کمپرسور را چک کرد و در صورت نیاز آن را تعویض نمود تا عملکرد کمپرسور دچار مشکل نشود. در ادامه نکاتی در مورد تعویض روغن کمپرسور آورده شده است.
نکات مهم در تعویض کردن روغن کمپرسور
۱-نحوهی سنجش کیفیت روغن
اگر که روغن کمپرسور برای مدتی استفاده شود، قدیمی و فرسوده میشود و این امر بر راندمان کمپرسور تاثیر منفی میگذارد. اگر روغن غلیظ و کدر، دارای ذرات یا بد بو باشد، یعنی کیفیت آن افت کرده است و باید روغن را تعویض کرد.
برای مشاهده کیفیت روغن میتوان از سایت گلاس استفاده کرد که به صورت مستقیم و شفاف، روغن درون چرخه را نمایش میدهد و با کمک آن میتوان از وجود دوده یا ذرات ریز درون روغن-که بر اثر خوردگی قطعات ایجاد شده است- باخبر شد.
همچنین برای سنجش میزان اسیدی بودن روغن، میتوان از تست های سنجش میزان اسیدی بودن روغن، مانند تست TAN، استفاده کرد. اسیدی شدن روغن به علت اختلاط آن با رطوبت یا تماس با لاک سیم پیچ، اتفاق میافتد.
۲-زمان تعویض روغن کمپرسور
تعویض روغن برای سیستم هایی که به صورت بسته تولید میشوند و قابلیت تعمیر ندارند، اجباری نیست. توصیه برندهای معتبری چون کمپرسور های بوک و کمپرسور بیتزر آلمان در مواردی که کمپرسور به صورت میدانی نصب میشود یا در محدوده عملکردی مشخصی کار میکند، این است که روغن پس از ۱۰۰ تا ۲۰۰ ساعت کار کمپرسور برای اولین بار تعویض شود و پس از آن، خریداران هر سه سال یکبار(یا ۱۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ ساعت کار کمپرسور) روغن کمپرسور را تعویض کنند.
هنگام تعویض روغن، فیلتر روغن و درپوش مغناطیسی را (در مواردی کمپرسور مجهز به اویل پمپ است) نیز تمیز کنید.
۳- مدل روغن مناسب برای تعویض روغن کمپرسور
روغن های کمپرسور باید با توجه به گاز مبرد و نوع کمپرسور انتخاب شود؛ زیرا روغن و مبرد به هر حال با یکدیگر ترکیب میشوند و اگر نوع روغن انتخابی با مبرد سازگار نباشد، ممکن است بین آنها واکنش شیمیایی اتفاق بیفتد. برای مثال، برای کمپرسور های پیستونی با مبرد R22 از روغن معدنی و برای کمپرسور های اسکرال با مبرد 134 از روغن پلی استر استفاده میشود.
نام روغن مناسب برای بعضی از انواع کمپرسور بر روی بدنه کمپرسور درج شده است. همچنین شرکت هایی نظیر بیتزر و دانفوس، راهنماهایی برای انتخاب روغن در سایت خود قرار دادهاند که در ادامه، نمونه این جداول آورده شده است.
نرم افزارهایی که شرکت های سازنده، برای انتخاب کمپرسور در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند، نوع روغن متناسب برای هر نوع از کمپرسور را نیز مشخص میکند. برای مثال تصویری از نرم افزار بیتزر در ادامه آورده شده است.
انواع روغن کمپرسور های برودتی
[row]
[col span=”3″ span__sm=”6″]
[/col]
[col span=”3″ span__sm=”6″]
[/col]
[col span=”3″ span__sm=”6″]
[/col]
[col span=”3″ span__sm=”6″]
[/col]
[/row]
۴-نحوهی شارژ روغن کمپرسور
نحوه تعویض روغن کمپرسور پیستونی با کمپرسور اسکرال و اسکرو متفاوت است. در ادامه نحوه تعویض روغن این کمپرسورها به تفکیک آورده شده است.
تعویض روغن کمپرسور اسکرال و اسکرو:
- روغن این نوع از کمپرسورها دارای پایداری بالایی است. لذا اگر اجزای چرخه تبرید به درستی در جای خود قرار گرفته باشد و فیلترهای خوبی در خط مکش نصب شده باشد، عموما نیازی به تعویض روغن نیست.
- اگر کمپرسور یا موتور آن آسیب ببیند، باید تست اسیدی بودن روغن انجام شود. سپس برای تعویض روغن، با نصب یک فیلتر جاذب اسید گاز روی خط مکش، روغن را تخلیه کنید. بهتر است گاز را از بالاترین نقطهی خط تخلیه انجام دهید.
نحوه تعویض روغن کمپرسور پیستونی:
- ابتدا سیستم را پمپ دان میکنیم تا مبرد در ریسیور و کندانسور جمع شود و فشار گاز درون کمپرسور به صفر نزدیک شود. برای اطلاع بیشتر از نحوه پمپدان به مقاله “پمپ دان در سیکل تبرید چیست” سایت دامون مراجعه فرمایید.
- سپس شیرهای مکش و تخلیه کمپرسور را میبندیم.
- اتصالات برقی کمپرسور، مانند برق هیتر کارتر، را قطع میکنیم.
- پس از تخلیه کامل گاز درون کمپرسور، درب تخلیه روغن را که در پایین ترین قسمت کمپرسور قرار دارد، باز کرده و روغن کهنه را در یک ظرف تخلیه میکنیم. کمپرسور در قسمت پرفشار چرخه قرار دارد و بنابراین با بستن شیر و جمع شدن مبرد مایع در ریسیور، باز هم مقداری گاز مبرد درون کمپرسور باقی میماند و باعث افزایش فشار تخلیه روغن میشود.
- فیلتر روغن کمپرسور را با محلول مخصوص شست و شو داده و کاملا خشک میکنیم. کثیف بودن این فیلتر، باعث افت فشار روغن شده و در نتیجه، روغنکاری کمپرسور به خوبی انجام نمیشود.
- فیلتر روغن و درب تخلیه روغن را در جای خود قرار میدهیم.
- نحوه شارژ روغن کمپرسور به این صورت است که پیچ مخصوص تزریق روغن را باز میکنیم و روغن را داخل کمپرسور تزریق میکنیم. برای تسریع این کار، می توان یک پمپ وکیوم به شیر مکش کمپرسور وصل کرد تا روغن راحت تر به داخل کمپرسور وارد شود.
باید توجه داشت که بعضی از انواع روغن های کمپرسور، جاذب رطوبت هستند و وجود رطوبت سبب اسیدی شدن آنها میشود؛ در نتیجه، این روغن ها را نباید برای مدت طولانی در تماس با هوا قرار داد.
- پس از تزریق روغن، دریچه تزریق روغن را میبندیم و کمپرسور را به وسیله پمپ وکیوم، وکیوم میکنیم تا هوا در داخل کمپرسور باقی نماند.
- شیرهای مکش و دهش را باز میکنیم. شیر خط مایع را نیز باز میکنیم و پس از گذشت حدود ۲۰ دقیقه از به راه افتادن سیکل، دوباره سطح روغن را بررسی میکنیم.
میزان شارژ روغن کمپرسور
میزان شارژ روغن کمپرسور را میتوان از کاتالوگ محصول بدست آورد. برای مثال میزان روغن مورد نیاز برای برای تعویض روغن کمپرسور اسکرال دانفوس که در کاتالوگ آن مشخص شده، در تصویر زیر آورده شده است.
همچنین با استفاده از نرم افزارهای انتخاب کمپرسور که کمپانی های مختلف آن را در اختیار خریداران قرار میدهند، میتوان میزان شارژ روغن کمپرسور را تعیین کرد. برای مثال با استفاده از نرم افزار شرکت بیتزر میتوان با انتخاب مدل کمپرسور، میزان شارژ روغن را بدست آورد.
به صورت عملی تر، میزان شارژ روغن توسط یک نشانگر روی سایت گلسی که روی کمپرسور قرار دارد، مشخص میشود.
دیـــدگـاه خـود را بـه اشــتراک گــذاریــد