اصلی‌ترین اقدامی که لازم است در سرویس چیلر‌ های تراکمی انجام شود، بررسی‌های دوره‌ای (روزانه و هفتگی و معمول) هر قسمت است. اما معمولا زمانی که سیستم به خوبی کار می‌کند، افراد از انجام این کارهای ساده سر باز می‌زنند. اما با این بازرسی‌ها می‌توان زودتر از وقوع مشکل، آن را پیش‌بینی کرد.  همین موضوع صرفه‌جویی بالایی را در پی خواهد داشت.

فشار بیش از حد معمول در کندانسور و کاهش بازدهی چیلر را جدی بگیرید

فشار بیش از حد معمول در condenser و کاهش بازده چیلر، می‌توانند نشانه‌های آلودگی لوله‌ها و رسوب‌گرفتگی آن‌ها باشد. در این جا است که اهمیت اندازه‌گیری‌های روزانه و بررسی سیستم در هر روز مشخص می‌شود. اگر در گزارش روزانه، افزایش فشار کندانسور مشاهده شود، باید به سراغ دمای ماده مبرد و آب در کندانسور رفت. اگر این دماها از میزان طراحی شده بیش‌تر باشد، یعنی کندانسور به خوبی عمل نمی‌کند و احتمالا لوله‌های کندانسور دچار گرفتگی شده‌اند یا آب به خوبی در کندانسور جریان پیدا نمی‌کند.

نشانه های خوردگی

به طور دقیق به دنبال نشانه‌های خوردگی باشید. ممکن است پس از این بازرسی به این نتیجه برسید که باید از سیستم‌های جلوگیر از خوردگی و رسوب‌گرفتگی در چیلر استفاده کنید. جدا از بررسی وضعیت لوله‌ها، باید وضعیت سنسورهای دمای آب ورودی و خروجی را نیز بررسی کنید تا آن‌ها نیز دچار خوردگی و رسوب‌گرفتگی نشده باشند.

نشانه های خوردگی در چیلر تراکمی

کیفیت بد آب عمر قطعات را کاهش می‌دهد

مواد معدنی و جلبک موجود در آب، اگر از حد مجاز خود بیش‌تر شوند، می‌توانند به تجهیزات فلزی سیستم صدمه وارد کنند و قطعات دچار خوردگی و رسوب‌گرفتگی خواهند شد. بنابراین بهتر است هرچند ماه یکبار کیفیت آب مورد بررسی قرار گیرد و مشکلات آن برطرف شود. در این صورت عمر قطعات چیلر افزایش زیادی خواهد داشت.

دقت کنید که گاز مبرد به اندازه کافی شارژ شود

اگر شارژ گاز مبرد به میزان کافی باشد، سیستم می‌تواند در حداکثر بازده خود عمل کند. پیشنهاد می‌شود که برای تنظیم صحیح میزان شارژ ماده مبرد، چیلر را مطابق با استاندارد طراحی شده، راه‌اندازی شود. سپس ماده مبرد را به آهستگی افزایش یا کاهش دهید تا در نهایت دمای آب خروجی و ورودی به میزان طراحی شده دست پیدا کند. نکته مهم این است که در این فرآیند نباید شارژ بیش از اندازه صورت بگیرد.

شارژ مبرد چیلر تراکمی

حواس‌تان به قطعات کنترلی باشد

واحدهای کنترلی هرچند به طور معمول نادیده گرفته می‌شوند، اما از مهم‌ترین قطعات یک سیستم تبرید به شمار می‌آیند. هرچند به نسبت قطعات مکانیکی نیاز به تعمیر کمتری دارند، اما خراب شدن آن‌ها می‌تواند بر روی عملکرد کلی چیلر تاثیر بسیاری بگذارد. فرقی ندارد چیلر برای چه منظوری مورد استفاده قرار گرفته‌ است؛ به دست آوردن آمار عملکرد سیستم به صورت دوره‌ای می‌تواند کمک بسیار زیادی به کارشناسان در پیدا کردن ایرادات احتمالی و بهبود عملکرد چیلر می‌کند.

سرویس و نگهداری قطعات الکتریکی چیلر

روغن را قبل از تعویض، آنالیز کنید

قطعا یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای حفظ و نگهداری چیلر باید انجام داد، تعویض روغن است. روغن علاوه بر آن که برای عملکرد سیستم لازم است، تاثیر زیادی در بازده سیستم نیز دارد. این اهمیت روغن نشان می‌دهد که آنالیز کردن وضعیت آن به صورت سالانه یک امر بسیار مهم است. با آنالیز روغن می‌توان زمان تعویض آن را در آینده مشخص کرد. همچنین تغییر در وضعیت روغن می‌تواند به شما درمورد خرابی قطعات دیگر نیز هشدار دهد تا پیش از قطع کامل سیستم، ایراد احتمالی را برطرف ساخت.

تعویض روغن کمپرسور چیلر

کمپرسور را به‌طور ویژه زیر نظر داشته باشید

کمپرسور هرچند وقت یکبار باید مورد بازرسی قرار گیرد تا بازده و عمر مفید قطعات سیستم افزایش پیدا کند. یاتاقان‌های کمپرسور باید توسط یک تعمیرکار ماهر مورد بررسی قرار گیرند که برای این کار باید کمپرسور به دقت باز شود.

چرخ‌دنده‌ها و تسمه‌ها نیز باید مانند یاتاقان‌ها به صورت دوره‌ای چک شده و نشانه‌های خوردگی در آن‌ها به دقت بازرسی شوند. برای بررسی چرخ‌دنده‌ها نیز کمپرسور باید به‌طور کامل باز شود. اما اینکه چه زمانی این کارها باید انجام شود به مقدار روشن بودن چیلر، میزان فشار بر روی کمپرسور و وضعیت روغن و سیستم روانکاری بستگی دارد.

البته برخی از مشکلات یاتاقان‌ها را می‌توان بدون باز کردن کمپرسور نیز متوجه شد. افزایش لرزش‌های کمپرسور و دمای کمپرسور می‌تواند نشانه خرابی قطعات داخلی کمپرسور چیلر باشد.