یکی از مسائلی که حین تصمیم‌گیری برای احداث سردخانه وجود دارد، انتخاب نوع سردخانه است. سرد خانه‌ با توجه به نوع مبرد به کار گرفته شده به دو دسته سردخانه آمونیاکی و سردخانه فریونی تقسیم می‌شوند. هر یک از این دو نوع سردخانه دارای مزایا و معایبی است که دانستن آن می‌تواند به شما در انتخاب مناسب‌ترین گزینه برای سردخانه مورد احداث کمک نماید. در صورتی‌ که قصد تأسیس یک سردخانه نگهداری مواد غذایی را دارید و تفاوت‌ها و مزایا و معایب انواع سردخانه ها را نمی‌دانید، شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت می‌کنیم.

مزایای سردخانه آمونیاکی:

– دارای بالاترین اثر تبرید بین مبردها

– دوست‌دار محیط زیست

– ارزان بودن مبرد سردخانه آمونیاکی (قیمت هر کیلوگرم R22 دو نیم برابر آمونیاک و هر کیلوگرم R134 هفت برابر آمونیاک است)

– بوی شدید آمونیاک (تشخیص نشتی آسان)

– هزینه عملیاتی پایین برای سردخانه‌های بزرگ (چرخه آمونیاکی 10 تا 20 درصد هزینه کمتری نسبت‌ به چرخه گاز R22 دارد)

– ضریب عملکرد بالاتر سیکل (ضریب عملکرد سیکل آمونیاکی حدود 10% بالاتر از ضریب عملکرد سیکل فریونی است. )

– انتقال حرارت بالاتر آمونیاک (3.5 تا 4 برابر برای کندانسور و 1.5 تا 2 برابر برای اواپراتور) (منجر به ارزان‌تر شدن اواپراتور و کندانسور می‌شود)

– نیاز به لوله با قطر کمتر (از آنجایی که لوله‌کشی سهم پایینی از هزینه‌های سردخانه را در‌بر دارد، این مورد برای سردخانه‌های بزرگ مزیت محسوب می‌شود)

– عدم اختلاط آمونیاک با روغن (که برای سیستم‌های صنعتی بزرگ مزیت محسوب می‌شود)

سردخانه آمونیاکی

معایب سردخانه آمونیاکی:

– سمی بودن آمونیاک

– قابل اشتعال بودن آمونیاک (شرایط خاص)

– نیاز به بازرسی مداوم به‌منظور جلوگیری از نشت وسیع گاز

– قوانین ایمنی سخت گیرانه (تجربه نشان می‌دهد که این عامل مهمترین عامل موثر برای انتخاب سیستم فریونی به‌جای آمونیاکی در سراسر دنیا است.)

– کارکرد آمونیاک با فشار پایین‌تر از فشار جو درون خط کم فشار (که هنگام سوراخ شدن لوله‌ها باعث مکیدن هوا و آب به‌ داخل و تشدید خوردگی می‌شود)

– حساسیت شدید به‌ حضور آب (در حضور آب، آمونیاک قطعات غیرآهنی مانند مس و برنج را به‌ شدت می‌خورد)

– عدم بازدهی مناسب برای سردخانه کوچک

مزایای سردخانه فریونی:

– غیر سمی‌ بودن مبرد

– غیر قابل اشتعال بودن مبرد

– قوانین ایمنی آسان درخصوص سردخانه‌‌های فریونی (به این علت که خطر جانی و مسمومیت ندارند)

– مناسب برای سردخانه‌های کوچک و متوسط

معایب سردخانه فریونی:

– ناسازگاری گازهای فریونی با محیط زیست

– گران بودن گازهای فریونی

– بدون بو بودن گاز فریونی (عدم تشخیص نشتی)

– محدود شدن و عوض شدن مبردهای مجاز (البته این مورد با در نظر گرفتن به روز شدن محصولات تولیدی این حوزه مانعی ایجاد نمی‌کند)

سردخانه فریونی

نتیجه گیری:

– اکثر منابع ذکر کرده‌اند که استفاده از آمونیاک برای سردخانه‌های بزرگ یا صنایع یخ سازی مناسب‌تر است. این مطلب با بررسی سردخانه‌هایی که داخل کشور فعال هستند نیز قابل مشاهده است. مشاهده می‌شود که تمام سالن‌های یخ سازی و سردخانه های معظم با سیستم آمونیاکی مشغول به فعالیت هستند و تمام سردخانه‌های کوچک و متوسط (تا ظرفیت 800 پالت 100×120 سانتیمتری) با گاز فریونی r22 مشغول به کارند.

– استفاده از سردخانه آمونیاکی نیاز به جوشکاری دقیق و با کیفیت بالای لوله‌ها دارد. درصورتی‌که کنترل دقیق کیفیت اتصالات حین تولید و حین کار هزینه بالایی برای مجموعه شما به بار می‌آورد، بهتر است که سردخانه خود را با گاز R22 یا گاز مبرد r404 طراحی و راه اندازی کنید. زیرا درصورت عدم کنترل کیفیت دقیق نصب لوله‌کشی سردخانه آمونیاکی، هزینه‌های مالی و جانی فراوانی را در آینده متحمل خواهید شد. حال آنکه سردخانه فریونی از این لحاظ بسیار امن‌تر است.

– می‌دانیم سردخانه آمونیاکی ضریب عملکرد بالاتر و در نتیجه مصرف برق پایین‌تری دارد. این مسأله در کشور ما با توجه به ارزان بودن انرژی کمک زیادی به سردخانه‌داران نمی‌کند. زیرا با توجه به هزینه تعمیرات و نگهداری بالاتری که سردخانه آمونیاکی دارد این هزینه به‌راحتی جبران می‌شود.