زنجیره سرد (Cold Chain) به سه زیرساخت اصلی برای انتقال واکسن احتمالی کرونا نیاز دارد: هواپیما، کامیون و سردخانه‌­های ثابت. واکسن کرونا ابتدا با کامیون به فرودگاه انتقال پیدا می‌­کند. از آنجایی که این واکسن احتمالا نسبت به زمان حساسیت دارد، از طریق خطوط هوایی، بین کشورها جابه‌جا خواهد شد. پس از تخلیه­‌ی هواپیماها، دوباره واکسن­‌ها از طریق کامیون به سردخانه‌­های ثابت نگه­‌داری انتقال پیدا می‌­کنند. البته ممکن است به جای کلد روم مستقیما به مراکز درمانی یا بیمارستان‌­ها برده شوند. تمام این مراحل بستگی به محل ساخت واکسن و خصوصیات آن دارد. در ادامه به بررسی شرایط نگه­داری و حمل اولین واکسن کرونای موفقیت­ آمیز که ساخت شرکت فایزر است پرداخته می‌­شود.

واکسن کرونا و زنجیره سرد

چطور واکسن کرونا سرد نگه داشته می‌­شود؟

خبر کشف موفقیت ­آمیز واکسن کرونا همه را خوشحال کرد. این واکسن که شرکت فایزر آن را ساخته است اولین واکسن موثر برای کرونا گزارش شده است. اما آیا کشف این واکسن به معنی تمام شدن این پندمی و بازگشت به زندگی عادی است؟ در این مطلب به بررسی چرخه­‌ی تولید تا توزیع این واکسن می­‌پردازیم و تمام موانع و مشکلات موجود در مسیر رسیدن این واکسن به کل دنیا را از منظر زنجیره­‌ی سرد ذکر خواهیم کرد.

اولین چالش پس از مرحله­‌ی تولید و در فاز نگه­داری خود را نشان می‌­دهد. دمای مطلوب برای نگه­داری این واکسن 70- درجه سانتی­گراد است و تازه فقط چهار مرتبه می­‌تواند از این دما خارج شده و دوباره به این دما برگردد. پس لازم است آن را به مراکز مشخصی منتقل کرد که مجهز به سردخانه فوق سرد برای نگهداری واکسن‌­ها در دمای 70- درجه هستند. دومین چالش در مرحله­‌ی حمل این واکسن‌­ها به‌ وجود می‌­آید. برای حمل این واکسن­ها با حفظ دمای 70- درجه باید چه کرد؟

واکسن کرونا چطور حمل می­‌شود؟

واکسن کرونا چطور حمل می­‌شود؟

شرکت فایزر ادعا می‌­کند که برنامه‌­ی مشخصی برای حمل واکسن کرونا تدارک دیده است. لازم است واکسن را به صورت هوایی یا دریایی از مراکز نگه­داری (سردخانه فوق سرد) به کشور مقصد منتقل کرد. نهایتا قرار است بیمارستان‌­ها و مراکز درمانی محلی در کشور مقصد واکسن را به افراد تزریق کنند. اما تمام این انتقال‌­ها به چه صورت انجام می‌­شود؟

شرکت فایزر جعبه‌­ی انتقال مخصوصی ساخته است که سایز آن تقریبا به اندازه­‌ی یک چمدان است. این جعبه با یخ خشک پر می‌­شود و مجهز به دستگاه GPS هم هست. حدود 5000 دوز از واکسن را می‌­توان برای مدت ده روز با این جعبه نگه­داری کرد. البته به این شرط که در جعبه باز نشود. درضمن این جعبه‌­‌ها قابل استفاده‌­ی مجدد هم هستند. در شکل زیر جعبه­‌های مشابه موجود که برای حمل واکسن از آن استفاده می­‌شود نشان داده شده است.

جعبه‌ی حمل واکسن کرونا

این جعبه‌­ها احتمالا ارزان هم نیستند. در حال حاضر جعبه­‌های مشابه که دما را به 8- درجه برای مدت 5 روز می‌­رسانند و قابلیت نگه­‌داری از 1200 دوز واکسن را دارند قیمتی برابر با پنج هزار یورو دارند. مسأله­‌ی دیگری که ایجاد نگرانی کرده است کمبود یخ خشک است. گسترش این پندمی در جهان و محدودیت­‌هایی که برای انتقال مواد غذایی ایجاد کرد. بخش بزرگی از ذخایر یخ خشک را به مصرف رسانده است. احتمالا در صورتی که این وضعیت ادامه یابد باید به فکر گزینه‌­ی دیگری برای حفظ دما و عایق­کاری محفظه‌­ها نمود. پس واکسن کرونا برای پخش شدن در کل دنیا مسیر نسبتا پیچیده‌­ای را در پیش دارد. بسیاری از چالش‌­ها تا زمانی که اقدامی به عمل نیاید خود را نشان نمی‌­دهند. در تصاویر زیر مراحل انتقال واکسن کرونا به صورت شماتیک نشان داده شده است.

زنجیره سرد برای انتقال واکسن کرونا

چشم­‌انداز زنجیره سرد برای انتقال واکسن کرونا

پیش­‌بینی می‌­شود 25 درصد از واکسن‌­ها به دلیل نبود زیرساخت­ مناسب زنجیره­‌ی سرد در مسیر انتقال از بین بروند. به علاوه در برخی از کشورها فقط 10 درصد از کل مراکز درمانی و خدماتی دارای شرایط لازم برای نگه­داری از واکسن هستند. در برخی از کشورهای آفریقایی و بعضی مناطق آسیایی کلا زیرساخت مناسبی موجود نیست. ریشه‌­کن سازی کامل این بیماری، با وجود تمام مشکلات و محدودیت­‌ها، بستگی به رسیدن واکسن به گوشه و کنار جهان دارد. نیاز سریع به توزیع واکسن این بیماری که تاکنون مورد مشابهی نداشته، نیاز فزاینده­ای به بهبود زیرساخت­‌ها ایجاد نموده است.

برای بهبود زیرساخت‌­ها نیاز به افزایش سردخانه­ های فوق سرد وجود دارد (در حال حاضر چنین سردخانه‌هایی در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی ساخته شده­‌اند). یونیسف مدعی است که تا پایان سال 2021، شصت و پنج هزار سردخانه­‌ی خورشیدی در مناطق محروم دنیا خواهد ساخت. شرکت­‌های بزرگ حمل و نقل بین­‌المللی مانند UPS و DHL در حال گسترش منابع سرمایشی خود هستند. برای مثال شرکت UPS یک واحد سرمایشی متشکل از 600 سردخانه فوق سرد که قابلیت رسیدن به دمای 80- درجه را دارند، برای نگه­داری از 48 هزار دوز واکسن در برنامه خود قرار داده است.

یک واحد متشکل از چندین واحد فوق سرد برای نگهداری واکسن کرونا

به علاوه سیستم‌­های حمل و نقل شامل کامیون‌­ها، سردخانه های متحرک، هواپیماها و … نیاز به تجهیز مجدد دارند. حتی نیاز به وسایل نقلیه‌­ی جدید با سرعت بالاتر و امکان دسترسی به مناطق دورافتاده نیز وجود دارد. برای مثال می­‌توان به پهبادها اشاره کرد که تاکنون ثابت کرده­‌اند در مصارف پزشکی برای سرعت بخشی به عملیات بسیار کارآمد هستند.

با وجود اینکه غلبه بر این مشکلات و بهبود وضعیت موجود ممکن است سال­‌ها زمان لازم داشته باشد، ریشه‌­کنی این بیماری بهترین و شاید تنها فرصت برای بهبود زیرساخت­‌های زنجیره­‌ی سرد و رسیدن به پایین‌­ترین­ دماهای ممکن باشد. در ضمن هدف فقط رسیدن به دماهای پایین نیست، بلکه استراتژی‌­ها و تکنولوژی‌­های جدید سازگار با محیط زیست جایگزین زیرساخت­‌های فعلی خواهند شد.