چرا مبرد مایع به کمپرسور بر می گردد؟
بازگشت ماده مبرد به کمپرسور یکی از ایرادات رایج در سیستمهای تبرید به حساب میآید. این مشکل میتواند منجر به از کارافتادن کلی سیستم شود. این مشکل اغلب زمانی رخ میدهد که ماده مبرد به شکل مایع و به میزان کنترلنشدهای وارد کمپرسور تبرید میشود.
در یک سیکل تبرید، ماده مبرد باید به صورت بخار از اواپراتور خارج شود. آنگاه از آنجا وارد کمپرسور شود. اما اگر اواپراتور ایرادی داشته باشد و تمام ماده مبرد به حالت بخار تبدیل نشود؛ مقداری از آن به شکل مایع وارد کمپرسور خواهد شد. بنابراین ممکن است خود کمپرسور ایرادی نداشته باشد، اما ایراد در قسمتهای دیگر سبب شود که ماده مبرد به کمپرسور بازگردد.
دلایل برگشت ماده مبرد به کمپرسور
اتفاقات مختلفی میتوانند سبب شوند که در یک سیستم تبرید، ماده مبرد به کمپرسور بازگردد. در ادامه به بررسی علتهای رایج بازگشت ماده مبرد میپردازیم.
مشکلات اواپراتور
پیش از این به بررسی دلایل یخزدن اواپراتور مانند جریان نیافتن صحیح هوا و خرابی فن پرداختیم. باید بگوییم که خرابی اواپراتور میتواند سبب شود که دیگر قطعات نیز صدمه ببینند. بازگشت ماده مبرد به کمپرسور نیز یکی از این موارد است.
یخ زدن اواپراتور، خرابی فنها و انتخاب ناصحیح اواپراتور، باعث می شود که مبرد فرصت کافی برای انتقال حرارت نداشته باشد. به همین خاطر مقداری از آن به صورت مایع باقی مانده و به کمپرسور بازگردد.
خرابی شیر انبساط
اکسپنشن ولو این وظیفه را دارد که سرعت ورود ماده مبرد به اواپراتور را کنترل کند. اگر ایرادی در این شیر ایجاد شود، ممکن است ماده مبرد بیش از اندازه وارد اواپراتور شود. در نتیجه ماده مبرد به شکل مایع وارد کمپرسور میشود. باقی ماندن پلیسه حاصل از لوله کشی و ذرات گرد و غبار در محل شیر انبساط باعث باز ماندن دایم شیر و عبور بیش از اندازه مبرد شود.
همچنین نصب ناصحیح محل بالب شیر انبساط می تواند باعث عدم تشخیص میزان سوپرهیت شده و شیر انبساط مبرد اضافه به سیکل ارسال کند.
حرکت ماده مبرد
زمانی که سیستم خاموش باشد، ممکن است اختلاف فشاری میان ماده مبرد و روغن کمپرسور تبرید موجود در کمپرسور ایجاد شود. این اختلاف فشار زمانی ایجاد میشود که کمپرسور از اواپراتور سردتر باشد. این حالت در نیمه شب و حوالی صبح رخ می دهد. ماده مبرد نیز در چنین حالتی تمایل دارد به سمت قسمتهایی حرکت کند که فشار کمتری دارند.
بنابراین در چنین حالتی ماده مبرد به محفظه کمپرسور وارد میشود. به دلیل وزن بیشتری که به نسبت روغن دارد، در زیر روغن قرار میگیرد. زمانی که کمپرسور مجددا روشن شود، این ماده مبرد که در زیر روغن قرار دارد شروع به جوشیدن میکند و تبدیل به بخار میشود و به صورت ذرات ریزی وارد روغن میشود. در صورت وقوع چنین مشکلی، ممکن است که کمپرسور به کلی از کار بیفتد. برای جلوگیری از چنین اتفاقی میتوان از هیتر کارتر کمپرسور استفاده کرد که در مواقع خاموش بودن سیستم، از سرد شدن ماده مبرد جلوگیری میکند و از بازگشت ماده مبرد به کارتر جلوگیری میکند.
عدم جریان آب در اواپراتور آبی
در چیلرها عدم حرکت آب در اواپراتور به هر دلیلی می تواند باعث برگشت مایع شود. فلوسوییچ نصب شده در مسیر آب از اتفاق افتادن این حالت جلوگیری می کند.
جلوگیری از برگشت مبرد
مواردی از روشهای جلوگیری از برگشت مایع به کمپرسور ذکر شد.
به کمک موارد زیر هم می توان از بازگشت مایع به کمپرسور جلوگیری کرد:
- نصب مایع شکن (آکومولاتور) در خط ساکشن
- نصب مبدل حرارتی و مایع شکن (آکومولاتور) روی خط مکش (ساکشن) و خط مایع
- خاموش کردن سیکل به صورت پمپ داون. این عمل با تخلیه گاز درون اواپراتور و خط لوله، امکان مهاجرت مایع و تقطیر مایع در کارتر را از بین می برد
نشانههای بازگشت ماده مبرد به کمپرسور
کاهش میزان روغن
بخشی از روغنی که برای روانسازی قطعات مکانیکی استفاده میشود توسط ماده مبرد در طول چرخه توسط ماده مبرد به حرکت در میآید و با این ماده وارد کمپرسور میشود. درصورتی که مبرد به صورت مایع وارد کمپرسور شود، روغن به درستی به حرکت در نمیآید و بخش زیادی از روغن از دست میرود. در چنین حالتی استهلاک قطعات مکانیکی به حد زیادی افزایش پیدا میکند و کمپرسور از کار خواهد افتاد. همچنین زمانی که ماده مبرد به شکل مایع وارد سیلندر میشود، روغن موجود بر جدارهها را جابهجا کرده و روانسازی قطعات به خوبی انجام نخواهد شد.
کاهش راندمان سیستم
ذرات روغنی که وارد ماده مبرد میشوند، چگالی آن را افزایش میدهند. زمانی که این مخلوط وارد کمپرسور میشود، سبب میشوند که کمپرسور فشار را بیش از اندازه تعیین شده افزایش بدهد. بنابراین این بار اضافی سبب میشود که کمپرسور انرژی بیشتری را مصرف کند و بازدهی سیستم کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین درصورتی که روغن با ماده مبرد در طول چرخه همراه شود، مقداری از روغن بر روی سطح لولهها و شیرها مینشیند و این موضوع نیز راندمان سیستم را کاهش میدهد.
کف کردن روغن
زمانی که کمپرسور شروع به کار میکند، فشار مخلوط مبرد و روغن به طور ناگهانی کاهش پیدا میکند. با کاهش فشار، انحلال روغن در مبرد نیز کاهش پیدا میکند و بنابراین روغن در ماده مبرد کمتری حل میشود. در چنین حالتی مبرد اضافی منبسط و تبخیر میشود. افزایش حجم ناگهانی مبرد سبب میشود که مخلوط روغن و مبرد نیز شروع به جوشیدن کند و در نتیجه روغن کف خواهد کرد. البته ممکن است در حالت عادی نیز روغن در ابتدا مقداری کف کند اما در صورت بازگشت مبرد به کمپرسور، کف کردن روغن به صورت مستمر اتفاق میافتد.
لازم به ذکر است که بازگشت مبرد به کمپرسور معمولا در مواقعی اتفاق میافتد که بار زیادی بر روی سیستم نیست و مجموعه در حال کار کردن با ظرفیت کمی است. در صورت وقوع هرکدام از این نشانههای بالا باید سیستم را به صورت 24 ساعته تحت نظر قرار داد تا ایراد به طور دقیق مشخص شود و با انجام سریع تعمیرات، از آسیب رسیدن به دیگر قطعات جلوگیری کرد.
تعمیر و نگهداری سیستمهای تبرید توسط شرکت دامون
متخصصان و کارشناسان شرکت مهندسی طرح و ساخت دامون آماده انجام سرویسهای دورهای و تعمیر و نگهداری انواع سیستم تبرید از جمله سردخانه و چیلر میباشند. خدمات تعمیر و نگهداری در کمترین زمان ممکن قابل ارائه میباشد.
دیـــدگـاه خـود را بـه اشــتراک گــذاریــد