با افزایش دمای هوا در فصول گرم سال، اهمیت کولرهای گازی اسپلیت، بیشتر احساس می‌شود. این کولرها با عملکرد بهینه، فضای خنکی را فراهم می‌کنند. اما برای عملکرد مناسب کولر لازم است به نکات نگهداری و شارژ گاز کولر توجه ویژه‌ای داشته باشیم. شارژ گاز کولر گازی یکی از مهم‌ترین فرآیند در نگهداری کولرهای گازی اسپلیت می باشد که در صورت کاهش یا خالی شدن گاز درون کولر موجب کاهش کارایی و افزایش مصرف انرژی می‌شود و همچنین به علت اهمیت بسیار این فرآیند در این مقاله، به بررسی مراحل شارژ گاز کولر گازی اسپلیت خواهیم پرداخت.

علائم کمبود گاز کولر گازی 

قبل از آنکه وارد مراحل شارژ شویم باید به این سوال پاسخ دهیم که چه علائمی نشان دهنده کمبود گاز کولر می‌باشند. کاهش گاز کولر تا حدی فشار سیستم را کاهش می دهد و باعث می شود کولر گازی دارای سر و صدا بیش از حد باشد که کمپرسور آن را ایجاد می‌کند و می تواند یکی از علائم کبود گاز کولر باشد.
علائم کمبود گاز کولر گازی

شناخت علائم کمبود گاز کولر گازی برای حفظ عملکرد بهینه و جلوگیری از خرابی سیستم ضروری است.

نکته دیگر در رابطه با کمبود گاز کولر باید توجه کرد دمای خروجی کولر چه میزان است معمولا به علت کاهش گاز کولر دمای هوای خروجی از کولر به اندازه کافی خنک نمی‌شود و دمای خروجی آن تا حدی بالا می‌رود و شما احساس خنکی نمی‌کنید.
برفک زدن در کولر های گازی مخصوصاً در لوله رفت یکی دیگر از نشانه های تنظیم نبودن گاز کولر می‌باشد. اگر نمی‌دانید لوله رفت چیست نگران نباشید در ادامه توضیح خواهیم داد.
لیست قیمت گاز کولر

مراحل شارژ گاز کولر گازی اسپلیت

ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای شارژ گاز:

 ابزار اصلی مورد نیاز برای شارژ گاز شامل موارد زیر است:
  1. شیر مانیفولد سه پورته
  2. کپسول مبرد
  3. آچار
  4. یک موتور یخچال برای تخلیه هوا یا پمپ وکیوم

در این بخش به زبانی ساده و قابل فهم نحوه شارژ کولر گازی اسپلیت را توضیح خواهیم داد. اما قبل آنکه شارژ کولر گازی را توضیح دهیم باید قبل شارژ گاز کولر بدانید علت کم شدن مبرد درون کولر گازی چه عاملی می‌باشد.

مراحل شارژ گاز کولر گازی اسپلیت

ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای شارژ گاز اسپلیت شامل شیر مانیفولد سه پورته، کپسول مبرد، آچار و یک موتور یخچال برای تخلیه هوا یا پمپ وکیوم می‌باشد.

در ادامه ابتدا باید دو لوله مهم در اسپلیت شناسایی شود که به آن ها لوله رفت و برگشت می گویند. حال چرا به آن ها لوله رفت و برگشت می گویند؟

  • تعریف لوله رفت و برگشت:

لوله رفت به علت وارد شدن سیال از کمپرسور به کنداسور را لوله رفت می گویند که قطر آن به نسبت به برگشت کوچک تر است. به خط لوله رفت خط مایع اشباع هم می گویند.

لوله برگشت به علت خارج شدن سیال از کندانسور به سمت اواپراتور را لوله برگشت گویند که قطر ان به نسبت به رفت بزرگ تر است همچنین به خط لوله برگشت خط بخار هم می گویند.

لوله برگشت در بالای لوله رفت قرار دارد و در حالت سرمایش، لوله برگشت که قطر بزرگ‌تری دارد، باید سردتر از لوله رفت که قطر کوچکتری دارد، احساس شود.

  • بررسی از باز بودن لوله ها:

ابتدا با استفاده از یک آچار باید بررسی کنیم که لوله های رفت و برگشت به طور کامل باز می‌باشند.

  • شیر مانیفولد و هواگیری سیکل کولر گازی:

شیر مانیفولد مطابق شکل 1 که دارای سه رنگ قرمز، آبی و زرد است را تهیه می‌کنیم. شلنگ زرد را به کپسول گاز و سر دیگر آن را به قسمت وسط شیر مانیفولد وصل خواهیم کرد و لوله آبی رنگ را به ورودی کم فشار گیج ( مانیفولد) و سر دیگر لوله آبی رنگ به لوله قطر بزرگ یا به عبارتی لوله برگشت وصل خواهیم کرد. معمولاً برای خالی کردن هوای درون کولر گازی (وکیوم کردن) از موتور یخچال یا پمپ وکیوم استفاده می‌کنند اما در ادامه نحوه استفاده از موتور یخچال را برای وکیوم کردن شرح خواهیم داد.

شلنگ زرد رنگ را به قسمتی که موتور یخچال مکش دارد وصل خواهیم کرد و هوای درون کولر گازی را کاملاً خارج می‌کنیم برای خارج کردن هوا شیر قرمز روی مانیفولد کاملاً بسته است و شیر آبی رنگ به طور کامل باز خواهیم کرد عدد گیج روی شیر آبی را بررسی خواهیم کرد و هر زمانی که به عدد psi30 برسد هوای داخل کولر گازی به طور کامل تخلیه شده است بعد رسیدن به این عدد شیر آبی رنگ را می‌بندیم و شلنگ زرد رنگ را از موتور یخچال جدا خواهیم کرد.

  • شارژ گاز کولر گازی:
  • حال در ادامه شیر زرد رنگ را به کپسول گاز مبرد وصل خواهیم کرد.
  • برای اطمینان از آنکه کپسول گاز مبرد در آن هوا نباشد شیر ورودی زرد رنگ که به مانیفولد وصل می شود را نمیه باز خواهیم گذاشت تا هوا از آن خارج شود.
  • حال در ادامه شیر شلنگ زرد را می‌بندیم و شیر کپسول را تا آخر باز خواهیم گذاشت.
  • به این نکته توجه شود که قبل آنکه کمپرسور دستگاه را روشن کنیم. کولر باید در حالت خنک و دمای حدود 16 درجه تنظیم باشد . و بعد آن دستگاه را روشن خواهیم کرد.
  • هنگامی که کمپرسور کولر شروع به کار کرد شیر آبی رنگ مانیفولد به طور کامل باز خواهیم کرد.
  • حال منتظر میمانیم تا عدد روی گیچ شلنگ آبی روی عدد psi60 تنظیم شود.
  • نکته بسیار مهم آن است هر وقت لوله رفت که قطر نازکی دارد شروع به برفک زدن کرد نشانه آن است که گاز کولر اسپلیت به شدت کم است .
  • بعد از تنظیم و بررسی فشار گاز شیر کپسول مبرد را میبندیم و شلنگ آبی را از کولر گازی جدا خواهیم کرد.
لیست قیمت گاز r134

نکات ایمنی در شارژ گاز کولر گازی اسپلیت

شارژ گاز کولر های اسپلیت به علت سمی بودن مبرد باید موارد زیر رعایت شود تا حد امکان از بروز حادثه جلوگیری شود:

  • استفاده از دستکش و عینک مناسب تا در برابر گاز های سمی محافظت ایجاد کند.
  • اطمینان از تهویه مناسب محیط تا از تجمع گاز و احتمال خفگی جلوگیری کند.
  • بررسی نشت گاز قبل از شروع به شارژ.
  • مطمئن شدن از نوع مبرد مورد استفاده با نوع توصیه‌شده توسط تولیدکننده کولر گازی.
  • عدم استفاده از آتش و جرقه در نزدیکی کپسول گاز و هنگام شارژ زیرا گازهای مبرد معمولاً قابل اشتعال هستند.
نکات ایمنی در شارژ گاز کولر گازی اسپلیت

با رعایت این نکات ایمنی در شارژ گاز کولر اسپلیت، از عملکرد بی‌نقص و ایمنی سیستم مطمئن شوید.

بهینه‌سازی عملکرد کولر گازی پس از شارژ گاز

پس از شارژ گاز کولر گازی، تنظیم و بررسی عملکرد دستگاه  به افزایش کارای و صرفه‌جویی در انرژی کمک می‌کند. در ادامه، نکات مهم برای بهینه‌سازی عملکرد کولر گازی پس از شارژ گاز را بررسی خواهیم کرد:
  • تنظیم دما بهینه:
دمای کولر گازی حدود 16 تا 26 درجه سانتی‌گراد تنظیم می شود.
  • بازرسی و تمیزکاری فیلترها:
فیلترهای هوای کولر را به طور منظم تا حد امکان تمیز باشد. عدم تمیز نبودن فیلتر موجب می‌شود جریان هوا محدود شود و کارایی کولر را کاهش یابد.
  • بررسی و تمیزکاری کویل‌ها:
کویل‌های اواپراتور و کندانسور باید تمیز باشند زیرا گرد و غبار و کثیفی می‌توانند باعث کاهش انتقال حرارت و کاهش کارایی کولر شوند.
  • اطمینان از کارکرد صحیح فن‌ها:
فن‌های داخلی و خارجی باید به درستی کار ‌کنند. فن‌های معیوب می‌توانند باعث کاهش جریان هوا و کاهش کارایی کولر شوند.
  • تنظیم فشار گاز:
فشار گاز مبرد را مطابق با دستورالعمل تولیدکننده باید تنظیم باشد. فشار غیرمناسب می‌تواند به کاهش کارایی و افزایش مصرف انرژی منجر شود.