تعمیر و نگهداری سردخانه­ از موارد مهمی است که توجه به آن سبب افزایش بازده و طول عمر سیستم و کاهش هزینه­‌ها خواهد شد. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی در سال 2015، تنها 8 درصد از کشورها استاندارد جهانی تعمیرات و نگهداری سردخانه را رعایت می­‌کنند. هدف اولیه تعمیرات و نگهداری، کاهش و یا از بین بردن نیازهای زودهنگام و یا خارج از برنامه برای تعویض اجزای مختلف سیستم است. این تعویض خارج از برنامه، ناشی از خرابی‌ سیستم‌هاست. فعالیت­‌های مربوط به تعمیر و نگهداری سردخانه را می‌­توان به دوسته اساسی تقسیم کرد:

  • بازرسی و نگهداری پیشگیرانه
  • نگهداری اصلاح کنندهتعمیر و نگهداری سردخانه

برای تحقق اهداف بازرسی و نگهداری پیشگیرانه، باید یک برنامه­­‌ی زمانی از پیش تعریف شده، موجود باشد. بازرسی، عملکرد صحیح سیستم را تصدیق و فعالیت­‌های پیش‌گیرانه سبب افزایش عمر آن می­‌شوند. کالیبراسیون، نظافت، روانکاری و تعویض جزئی قطعات از جمله این فعالیت­‌هاست. در مقابل، نگهداری اصلاح کننده یا به بیانی دیگر تعمیر، مربوط به فعالیت­‌هایی است که بدون برنامه قبلی و فقط هنگام نقص و از کارافتادگی تجهیزات و قطعات انجام می‌­شوند. شرکت­‌های خدمات و نگهداری می‌توانند لیستی از بازرسی­‌های چشمی سیستم که کاربر به کمک آن از عملکرد صحیح سیستم اطمینان یابد در اختیار مشتریان قرار دهند. مهمتر اینکه باید چک لیست­‌هایی را جهت نگهداری تجهیزات تدوین و پیشنهاد نمایند.

سرویس سردخانه

سرویس سردخانه

برای حفظ عملکرد مطلوب سردخانه و تحقق استانداردهای مربوط به تعمیر و نگهداری لازم است تا مواردی بصورت دوره‌­ای کنترل شوند. طبیعتا با توجه به نوع سردخانه و اجزای سیستم برودتی، اقدامات متناسب مستلزم اجرا هستند. بصورت دوره­‌ای می­‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • اقدامات روزانه
  • کنترل دمای محفظه سرد
  • کنترل گیج­‌های کنترلی فشار
  • بررسی روغن کمپرسور
  • اقدامات هفتگی
  • آب چگالیده شده (Drain) از محظفه مربوطه باید خارج شود.
  • آب بندها و عایق­‌ها بررسی شوند.
  • اقدامات ماهانه
  • شستشو و نظافت سطوح اواپراتور و کندانسور
  • بررسی تأسیسات الکتریکی و اجزای مکانیکی همچون دمنده‌­ها، شیرها و کنترلرها
  • روانکاری و آچارکشی در صورت نیاز
  • اقدامات سالانه
  • شستشوی مبدل­‌ها، کالیبراسیون کنترلرها
  • بررسی میزان مبرد

موارد ذکر شده باید در انواع مختلف سیستم­‌های تبرید مانند سردخانه پایین صفر و بالای صفر و نیز در مورد مواد گوناگون مثل گوشت و میوه رعایت شوند.

تعمیر و نگهداری تونل انجماد

تونل انجماد در مواردی که انجماد سریع مواد مورد نظر باشد، بکار می‌­رود. انجماد سریع روش­‌های مختلفی دارد که نوع سیستم را تعیین می­‌کند. یکی از رایج‌­ترین این روش‌ها، انجماد از طریق وزش هوای سرد روی مواد عبوری از داخل تونل است. به علت اینکه این نوع تونل­ انجماد در دمای پایین­‌تری کار می­‌کند علاوه برکنترل دما و گیج فشار و روغن کمپرسور، عملکرد سیستم برفک­ زدایی و دمنده­‎‌ها، نوار نقاله و یاتاقان­‌ها نیز جزو مواردی است که باید در سرویس تونل انجماد بصورت دوره­‌ای بررسی شوند.

تعمیر و نگهداری اتاق پیش سرد

پیش سرد سازی کلیدی‌­ترین مسأله در حفظ کیفیت و نگهداری لاشه و مواد دیگر همچون میوه­‌ها و سبزیجات است که روش‌­های متعددی دارد. پیش سرد سازی بوسیله جریان اجباری هوا یکی از رایج‌­ترین این روش­‌ها است. سرویس و نگهداری اتاق پیش سرد و اجزای سیستم تبرید مثل کمپرسور، انواع اواپراتور و انواع کندانسور مانند سردخانه­ ماست. ضمن اینکه در نوع سرمایش مرطوب، رطوبت‌گیرها و سیستم پاشش نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

عیب یابی سردخانه

عیب‌یابی و اتخاذ اقدامات لازم باید به دست افرادی با دانش و با تجربه در زمینه برودت صورت گیرد. آگاهی از دلایل اختلال عملکرد می­‌تواند در حفظ و استفاده صحیح از سیستم بسیار موثر باشد. از آنجا که سیکل عملکرد بسیاری از سیستم­‌های برودتی مانند سردخانه، چیلر، اتاق پیش سرد، تونل انجماد و … از نوع تبرید تراکمی است، مشکلات و علل آنها تا حدودی مشابه خواهد بود.

عیب یابی سردخانه

تعدادی از معمول‌ترین عیوب رخداده در سردخانه و دلایل آن‌ها در ادامه ذکر می‌شوند:

کمپرسور کار نمی‌­کند

خرابی کمپرسور، قطعی جریان برق، و یا اختلالات ناشی از تنظیمات نادرست ترموستات و یا کنترلرهای فشار بالا و پایین (High and Low Pressure Controller) کمپرسور می‌­توانند از دلایل احتمالی آن باشند.

کمپرسور استارت می‌­خورد ولی زود خاموش می­‌شود

اختلالات الکتریکی و مکانیکی مثل سوختن فیوز، بالا بودن افت ولتاژ و ایراد در خازن، داغ شدن کمپرسور در اثر داغ بودن گاز برگشتی به آن، معیوب بودن کمپرسور یا گریپاژ پیستون و بلبرینگ و یا قطع کارکرد توسط های پرشر (High Pressure) یا آورلود (Overload) مشکل فوق را ایجاد می­‌کنند.

کمپرسور یکسره کار می­‌کند

کارکرد بیش از حد یونیت می­‌تواند به علت ایراد ترموستات، بار سرمایی تحمیلی زیاد، یخ زدگی کویل اواپراتور و یا ناکارآمدی کمپرسور باشد.

بالا بودن دمای محفظه سرد

عدم اتنخاب متناسب کمپرسور یا اواپراتور، گرفتگی و یا کوچک بودن شیر انبساط و یا کمبود مبرد می­‌توانند منجر به افزایش دمای سردخانه شوند.

یخ زدن یا تعریق خط مکش

باز ماندن شیر انبساط، بالا بودن شارژ مبرد و عدم کارکرد فن اواپراتور می­‌توانند منجر به یخ زدن خط مکش شوند.

یخ زدن یا تعریق خط مایع

گرفتگی در فیلتر درایر، بسته بودن و گرفتگی شیر خط مایع و یا وجود نشتی در شیربرقی (سلونوئید) باعث تعریق یا یخ زدن خط مایع می­‌شوند.

داغ بودن خط مایع

از دلایل داغ بودن خط مایع ممکن است باز بودن بیش از حد شیر انبساط و یا کمبود مبرد باشند.

بالا بودن فشار مکش

بار سرمایی تحمیلی زیاد، باز ماندن و یا بزرگ بودن شیر انبساط و یا نشتی در شیر مکش کمپرسور می­‌توانند منجر به بالا رفتن فشار مکش شوند.

پایین بودن فشار

کم بودن گاز مبرد، نشتی در مدار و یا نصب سیستم در فضای سرد می­‌توانند از علل احتمالی باشند.

پایین ماندن دما در زمان دیفراست

اختلال در عملکرد کنترلر دیفراست به علت خرابی، نصب و یا تنظیم غلط و یا باز ماندن شیر برقی (سلونوئید) از دلایل عدم افت دما هنگام دیفراست است.

تعمیر، نگهداری و سرویس انواع سردخانه توسط شرکت دامون

شرکت دامون با توجه به دارا بودن تجربه ساخت و تعمیر انواع سردخانه بالای صفری، زیر صفری، تونل انجماد، سردخانه کانکسی و اتاق پیش سرد کشتارگاه، آماده ارائه خدمات تعمیر و نگهداری و سرویس سردخانه به سردخانه داران محترم است. کارنامه کاری شرکت دامون در این زمینه را می‌توانید در این صفحه پروژه های سردخانه دامون مشاهده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *