دغدغه قیمت معمولاً آن چیزی است که خریداران را به سردخانه دست دوم می‌رساند اما در بیشتر مواقع خرید سردخانه دست دوم شبیه این است که کسی در مسابقه شرط‌بندی روی یک اسب ارزان اما خسته سرمایه‌گذاری کند؛ یعنی وقتی مسابقه را ببازد دیگر مهم نیست آن اسب چقدر ارزان یا گران بوده است. قیمت برای حرفه‌ای‌ها، شاخص اصلی و تعیین‌کننده نیست و براساس آن تصمیم نمی‌گیرند؛ چون قیمت در اغلب موارد صرفاً نشانه‌ای است که به کمک آن می‌توانیم ویژگی‌های دیگر را برآورد کنیم و آن چیزی که باید برای ما مهم باشد همان ویژگی‌ها است و نه صرفاً نشانه‌ای مانند قیمت. درنظر گرفتن همه‌ی این موارد باعث می‌شود تا انتخاب هوشمندانه‌ای داشته باشیم و روی اسب مرده یا خسته شرط نبندیم و بیش از حد نیاز هم هزینه نکنیم.

اگرچه در خرید سردخانه نمی‌توانیم و نباید از شاخص قیمت به‌کلی صرف‌نظر کنیم اما همچنان لازم است تا هزینه و فایده‌ی هر انتخابی را بدانیم و پس از آن در مورد خرید سردخانه نو یا دست دوم تصمیم بگیریم. اگر بین دوراهی خرید سردخانه نو یا دست دوم گیر افتادید، به موارد زیر توجه کنید تا بتوانید راه درست را پیدا کنید:

  • قیمت؛
  • عمر مفید؛
  • خدمات پس از فروش.

قیمت‌ سردخانه‌ دست دوم به ما چه می‌گویند؟

قیمت ارزان، مهم‌ترین مزیت سردخانه دست دوم است. قیمت سردخانه دست دوم گاهی نصف قیمت سردخانه نو و کارنکرده است. هر چند این تفاوت قیمت وسوسه‌برانگیز است اما باید بدانید که این تنها راه برای خرید سردخانه با قیمت مناسب نیست و همیشه برای خرید سردخانه‌ی نو و ارزان راه‌هایی وجود دارد. به عنوان مثال، بسیاری ترجیح می‌دهند تا تجهیزات را از برندهای ارزان‌تر بخرند اما مطمئن باشند که تجهیز سالم و کارنکرده است و فروشنده عملکرد آن را تضمین می‌کند. با این حال، در این روش نمی‌توانیم قیمت سردخانه را به نصف برسانیم. بنابراین اگر بخواهید تنها به شاخص قیمت توجه کنید باید به سراغ سردخانه دوست دوم بروید.

چرا عمر مفید سردخانه مهم است؟

می‌دانیم که همه‌ی دستگاه‌ها عمر مفیدی دارند و وقتی زمان آن سر برسد، باید آماده‌ی خرید دوباره و جایگزینی باشیم. سردخانه ها هم از این قاعده مستثنی نیست. معمولاً «مدت زمان استفاده» مهم‌ترین شاخص برای برآورد عمر مفید است اما درمورد سردخانه مسئله کمی پیچیده‌تر است و باید به موارد زیر هم توجه کرد. این ۳ مورد مستقیماً بر عمر مفید سردخانه اثر می‌گذارند:

  • طراحی مناسب سردخانه؛
  • کیفیت عایق بندی سردخانه؛
  • کیفیت تجهیزات به‌کار رفته در سردخانه و مخصوصاً کمپرسور.

اگر خریدار تلویزیون دست دوم باشید با توجه به برند و مدت زمان استفاده می‌توانید به گزینه مناسب برسید اما برای سردخانه صنعتی نمی‌توانید این‌گونه تصمیم بگیرید. در واقع سردخانه‌ی مطلوبِ یک کسب‌و‌کار ممکن است برای کسب‌و‌کار مشابه دیگری مناسب نباشد. به همین دلیل نیز مهندسان با توجه به نیازهای مختلف، سردخانه را طراحی می‌کنند. برخلاف مثال تلویزیون که می‌توانیم به راحتی درباره استاندارد طراحی آن حرف بزنیم، درمورد طراحی سردخانه فقط وقتی می‌توانیم قضاوت کنیم که بدانیم مهندسان چه متغیرهایی را درنظر گرفتند. بنابراین اگر همچنان می‌خواهید سردخانه دست دوم بخرید، مطمئن شوید که حجم و نوع محصول شما مشابه با مصرف‌کننده پیشین باشد.

چطور خدمات پس از فروش می‌تواند بازی را تغییر دهد؟

خرید سردخانه هم شکلی از سرمایه‌گذاری به‌حساب می‌آید و هم حافظ سرمایه هر کسب‌و‌کاری است. خدمات پس از فروش و ضمانت‌های که سازندگان و طراحان سردخانه که وظیفه ساخت سردخانه را دارند، ارائه می‌کنند، ریسک سرمایه‌گذاری را کم می‌کند و خریداران را از آزمون و خطا کردن نجات می‌دهد. بنابراین هنگام خرید سردخانه فقط به قیمت سردخانه توجه نکنید بلکه قیمت محصولاتی که در سردخانه نگه‌داری می‌شود هم بدانید تا بتوانید از ریسک تصمیم‌گیری خبردار شوید.

به عنوان مثال اگر خریدار سردخانه گوشت در وزن ۲۰ تن باشید، می‌توانید به گزینه خرید سردخانه دست دوم هم فکر کنید. این سردخانه فقط ۱۹۰ میلیون تومان برای شما هزینه خواهد داشت اما اگر بخواهید سردخانه نو بخرید باید ۳۲۰ میلیون بپردازید. این تفاوت قیمت بین دو سردخانه قابل توجه است و به نظر می‌رسد همه چیز به نفع خرید سردخانه دست دوم است اما باید بدانید که آن مبلغ بیشتر در واقع حافظ سرمایه‌ی چند میلیاردی شما است. یعنی اگر در این سردخانه بخواهید میگو و ماهی نگه دارید، ۴ تا ۸ میلیارد تومان سرمایه را به دست تجهیزاتی سپرده‌اید که معلوم نیست امانت‌دار خوبی برای سرمایه شما باشد یا نباشد.

به عبارت دیگر، شما سردخانه دست دوم را به قیمت ارزانی می‌خرید اما در واقع بهای گرانی برای آن پرداخت می‌کنید.

چرا نباید سردخانه دست دوم بخریم؟

خرید سردخانه دست دوم یکی از گزینه‌های در دسترس است اما باید بدانیم که همیشه بهترین گزینه نیست و صاحبان صنایع باید با در نظر گرفتن همه‌ی معیارها دست به انتخاب بزنند. گاهی این معیارها آن‌قدر زیاد و پیچیده هستند که محاسبه‌اش کار آسانی نیست اما کافی است که ریسک‌ها را بسنجیم و ببینیم کفه هزینه سنگین‌تر است یا کفه فایده؟