در بسیاری از فرآیندها گرما از محیطی گرفته و به محیط دیگری دفع می­‌شود. برای مثال در سیستم یخچال خانگی لازم است گرمایی که مبرد از محتویات داخل یخچال دریافت می­‌کند را به محیط بیرون یخچال بدهد. در بسیاری از فرآیندهای صنعتی نیز دفع گرما جزئی از چرخه است. در گذشته این مهم با دفع حرارت به رودخانه‌­ها محقق می ‌شد اما با پیشرفت علم و صنعت و توجه به عواقب زیست محیطی و افزایش هزینه آب مصرفی، روش‌­های دیگری اتخاذ شد. یکی از راه­‌های دفع گرما استفاده از برج خنک کننده (Cooling Tower) است. برج خنک کننده در تهویه مطبوع، پالایشگاه، نیروگاه، پتروشیمی و … استفاده می­‌شود. این برج ها در انواع مختلف وظیفه انتقال گرما از سیال خنک شونده به سیال خنک کننده را دارند.

برج خنک کننده چیست

برج خنک کننده چیلر

چیلر دستگاهی است که با گرفتن گرما، جریان آب را سرد می‌کند. آب سرد شده برای کاربردهای تهویه مطبوع، وارد دستگاه هواساز، فن‌کوئل و غیره می‌شود و هوای سرد را به محیط اتاق تحویل می‌دهد. در کاربرد صنعتی نیز، آب سرد شده توسط چیلر، برای سرد کردن ماشین آلات یا محصولات تولیدی، استفاده می‌شود. گرمایی که گاز مبرد چیلر در دستگاه اواپراتور از آب گرفته و آن را سرد می‌کند بایستی به محیط دیگر منتقل شود. این انتقال گرما در کندانسور اتفاق می‌افتد و در کندانسور آبی، مبرد گرمای خود را به جریان آب دیگری انتقال می‌دهد. این جریان آب به برج خنک کننده منتقل می‌شود و در آن‌جا گرمای خود را از دست می‌دهد و دوباره به کندانسور بر‌می‌گردد. در کندانسور هوایی، از برج خنک کننده استفاده نمی‌شود و مبرد در کندانسور با جریان هوا خنک می‌گردد. برج خنک کننده چیلر از جنس فایبر گلاس یا فلزی (گالوانیزه) ساخته و عرضه می‌گردد.

نقش برج خنک کننده در کنار سیستم چیلر در تصویر زیر بیان شده است:

برج خنک کن چیلر

انواع برج خنک کننده

برج خنک کننده را بر اساس معیارهای زیر دسته بندی می‌کنند:

  • نحوه اننقال حرارت
  • نوع جابجایی هوا
  • جریان هوا

در ادامه، هر کدام از این دسته ها به صورت کلی توضیح داده می‌شوند.

نحوه اننقال حرارت

 انواع برج خنک کننده بر اساس نحوه انتقال حرارت عبارتند از:

برج خنک کننده تر یا مدار باز

ساختمان و نحوه انتقال حرارت در این برج­‌ها در شکل زیر نشان داده شده است. سیال خنک شونده که معمولا آب است به بالای برج پمپاژ و از آنجا توسط پاشنده یا اسپرینکلر (Sprinkler) به پایین پاشیده می­‌شود. هوا بسته به نوع برج به صورت طبیعی یا توسط فن از پایین وارد برج خنک کننده می‌شود و بالا می­‌رود. با تماس قطرات آب با جریان هوا گرما از این قطرات به هوا دفع می­‌شود. علاوه بر این به سبب وجود اختلاف فشار بخار، مقداری از آب نیز تبخیر می­‌گردد. بدین منظور گرمای نهان تبخیر آب از هوا و قطرات آب جذب و سبب کاهش دمای آب می­‌شود. از معایب این روش نیز هدر رفت آب در اثر تبخیر است. آب جبرانی (Makeup)، کمبود ناشی از تبخیر آب را تأمین می­‌کند. به سبب تبخیر آب، غلظت مواد معدنی در آب افزایش می‌یابد. لذا باید سیستم پیش تصفیه و سختی‌گیر تعبیه ­­شود.

برج خنک کننده تر با جریان اجباری هوا

برج خنک کننده مدار بسته

آب به بالای برج پمپاژ می‌شود و سیال خنک شونده در لوله‌های­ مبدل­‌های حرارتی جاری است. پاشش آب روی این لوله­ها سبب کاهش دمای آن می­‌شود. مزیت این روش عدم تماس سیال خنک شونده با محیط و ایجاد آلودگی است.

برج خنک کننده خشک

 در برج خنک کننده خشک، سیال خنک شونده در لوله­‌های مبدل­‌های حرارتی جاری است و عبور جریان هوا از روی این لوله‌ها سبب کاهش دمای آن می­‌شود. برج خنک کننده خشک از نوع مدار بسته است که انتقال حرارت فقط به سبب اختلاف دمای سیال خنک شونده و هوا و بصورت محسوس انجام می‌شود.

برج خنک کننده هیبرید

 برج خنک کننده مدار بسته‌­ای هیبرید نامیده می­‌شود که امکان تغییر عملکرد آن از خشک به تر یا بالعکس وجود داشته باشد. مزیت این روش امکان تغییر عملکرد به منظور صرفه جویی در هزینه و مصرف انرژی است.

نوع جابجایی هوا

به لحاظ جابجایی هوا دو نوع برج خنک کننده وجود دارد:

جابجایی طبیعی

هوا از پایین برج وارد می‌گردد و با افزایش دما چگالی آن کاهش می­‌یابد و جای خود را به هوای خنک سنگین‌تر می‌دهد و به سمت بالای برج حرکت می­‌کند. استاندارد دیواره­‌های برج در این نوع، به صورت هذلولوی (هایپربولیک) است تا به لحاظ استحکام سازه و استفاده از مواد مورد نیاز مطلوب باشد و همچنین این کار باعث افزایش شتاب هوا به سمت بالا خواهد شد.

برج خنک کننده تر با جریان طبیعی هوا

جابجایی اجباری

در این نوع از یک فن برای ایجاد جریان هوا در برج استفاده می­‌شود. این فن می‌­تواند در بالای برج به عنوان مکنده یا در پایین آن به عنوان دمنده نصب شود.

جریان هوا نسبت به جریان آب

جریان متقاطع

 در برج خنک کننده با گردش متقاطع، آب بصورت عمودی و از بالا روی فین­‌ها جاری می­‌شود، در حالی كه هوا به صورت افقی نسبت به آب در حال ریزش جریان می‌­یابد.

جریان معکوس

در این نوع جریان هوا از پایین برج و به سمت بالا است و قطرات آب از بالای برج به پایین پاشیده می­‌شوند.

اجزای اصلی

سیستم توزیع آب

لوله­ ها، رایزر، پمپ سیرکولاسیون، اسپرینکلر و نازل­‌ها از اجزای اصلی سیستم توزیع آب هستند.

پکینگ یا فیلینگ خنک کننده

 در داخل برج، پکینگ خنک کننده با افزایش سطح و همچنین زمان تماس بین هوا و آب ، سبب انتقال بهتر گرما می­‌شود. راندمان برج به نوع و میزان سطوح خنک کننده بستگی دارد. دو نوع پکینگ خنک کننده وجود دارد که ممکن است مورد استفاده قرار گیرد:

  • نوع فیلمی: باعث می­‌شود آب به شکل یک فیلم نازک روی سطوح پخش کننده جاری شود.
  • نوع پاششی: آب با برخورد به این پرکننده‌­ها تبدیل به قطرات ریزتری می­شود.

در گذشته سطوح خنک کننده از جنس پوشال، سفال یا بتن بودند اما امروزه از جنس پی وی سی، پلی اتیلن یا سرامیک ساخته می­‌شوند.

پکینگ برج خنک کننده

فن یا دمنده

میزان جریان هوا در برج خنک کننده کم ارتفاع و کوچک با جریان طبیعی در بیشتر موارد مطلوب نیست. در بسیاری از کاربردها نیز فن یا دمنده می‌­تواند هوای مورد نیاز را تأمین کند. فن­‌ها در بالا یا پایین برج نصب می­‌شوند و به کمک الکتروموتور بصورت مستقیم یا همراه گیربکس چرخانده می­‌شوند.

قطره گیر

مقداری از قطرات آب توسط بخار از بالای برج خارج و در واقع هدر رفته محسوب می‌شود. با استفاده از تجهیزاتی که قطره گیر نام دارند میزان آب اتلافی کمتر می­‌شود. با افزایش دمای هوای ورودی در برج خنک کننده، میزان اتلاف نیز کاهش می­‌یابد.

لوور

لوور برج خنك كننده به عنوان مانعي براي نور خورشيد، پاشش آب به بیرون و در عين حال عاملی برای بهبود و یکنواخت سازی جريان هواي ورودی به برج عمل می­‌كند. لوورها معمولا از جنس فایبرگلس یا پلی اتیلن ساخته می­‌شوند.

لوور برج خنک کننده

تعمیر و نگهداری برج خنک کننده

توجه به تعمیرات و نگه داری با حفظ جریان مناسب آب و هوا و همچنین جلوگیری از خوردگی در برج خنک کننده می­‌تواند از افت کارایی و همچنین افزایش هزینه­‌ها جلوگیری کند. این عملیات شامل موارد زیر است:

  • بررسی تجهیزات پیش تصفیه آب مثل سختی‌گیر
  • تمیز کردن نازل­‌ها و اسپرینکلرها
  • تمیز کردن سطوح خنک کننده و دیواره و زدودن خوردگی و آلودگی­‌ها
  • بررسی تجهیزات مکانیکی و الکتریکی اعم از پمپ، فن، تسمه، الکتروموتور و…